1.2.2011

Aikamoista

Muistatko juttuni laktoosi-intoleranssista ja maitotaudista?
Jos et ole sitä lukenut, löydät sen täältä.

Minulla todettiin 6vuotiaana lääkärissä oireiden perusteella laktoosi-intoleranssi.
Ja se on vuosien varrella muuttunut aina pahemmaksi.
Ensin kestin hyla-tuotteita ja sitten muutin laktoosittomaan ruokavalioon,
kunnes sekään ei oikein enää sopinut.
(Soijaa en voi käyttää todella pahan soija-allergian vuoksi.)

Minulta päätettiin nyt 24 vuotta myöhemmin testata asia verikokeella.
Tänään sitten sain verikokeiden tulokset.
Jännäsin niitä vähän, mutta osasin jo hiukan arvata tuloksen;
minulla EI OLE laktoosi-intoleranssia.

Siis minulla, jonka vatsa paisuu kuin pullataikina maidosta.
Jolla on omaa luokkaansa olevan ilmavaivat.
Minä, joka olen koko ikäni syönyt lääkärin määräämää ruokavaliota.

Mutta minulla ON maitotauti.
Ja mitä se on?
Olen allerginen, monen muun suomalaisen tapaan, maidon homogenoinille.

Kun muutin kaikki käyttämäni maitotuotteet luomuun, mitä ei ole homogenoitu,
oireeni hävisivät.
Minulla ei ole laktoosi-intoleranssia!!!

Olen oikeasti kävelevä todiste maitotaudista.
Ja siitä, miten maidon homogenointi voi tehdä elämästä hyvin ikävän.
Tätä ei Valio tai Ingman tietenkään myönnä.
Mutta näin se on.
Minä parannuin "laktoosi-intoleranssista" siirtymällä homogenoimattomiin maitotuotteisiin.

Ps. Luomujogurtit Valiolla OVAT valitettavasti homogenoituja! Jopa luonnonjogurtti. Tästä ei ole mainintaa tuotteiden purkissa, mutta kysymällä Valiolta asia selviää.

15 kommenttia:

 1. Ohhoh, aika mielenkiintoista! Itsekin joskus kokeilin siirtyä luomutuotteisiin kun joku sanoi että niitä pystyisi käyttämään, mutta mulla kyllä ne aiheutti oireita, laktoosittomat ei, eli olen ihan perus intolerantikko...

  VastaaPoista
 2. Minä olen kanssa alkanut epäilemään omalla kohdalla maitotautia.Tutkimukset ovat vielä kesken,mutta jos tähystyksessä ei syytä löydy oireisiin,muutan maitotuotteet luomuun.

  VastaaPoista
 3. Hienoa että on olemassa luomutuotteet!

  VastaaPoista
 4. Heip, kiinnostaa tämä aihe! Mitkä luomumaitotuotteet ovat homogenoimattomia, oletko löytänyt hyviä vaihtoehtoja?

  VastaaPoista
 5. Anonyymi: Maitotauti.com sivuilla on PALJON hyvää tietoa ja pitkät tuotelistaukset. Sieltä kannattaa katsoa. Sitä sivustoa mäkin käytän koko ajan.
  Vaikea muistaa ulkoa noita tuotteita ja kun kaikissa tuotteissa ei edes mainita onko maito homogenoitu vai homogenoimaton.
  Mä käytän ihan valion luomumaitoa, rainbow luomu maustamaton jogurttia, saksalaisia rahkoja, luomu ruokakermaa.
  Sivustoon kannattaa tutustua ja lukea ihmisten kokemuksia. =)

  VastaaPoista
 6. Oliskohan minullakin tuo laktoosi-intoleranssin lisäksi! Ainakin jokin mättää ja pahasti ja tutkimukset vielä kesken. Kiitos hurjasti tiedosta ja tuosta sivustosta!

  VastaaPoista
 7. Hei,
  oletko jo kerinnyt lukea molemmat Nilssonin kirjat? Ajattelin ostaa toisen äidilleni lahjaksi, kumastakohan olisi enemmän hyötyä? Osaatko sanoa?
  nina

  VastaaPoista
 8. Luen sitä Aitoa ruokaa edelleen.
  Voisi olla, että se osuisi paremmin. Se kun on täynnä juuri suomalaiseen ruokavalioon sopivia esimerkkejä.
  Mutta mä aion kyllä ostaa sen ekan kirjan ehdottomasti ja perehtyä sen kanssa niihin lisäaineisiin paremmin. =)

  VastaaPoista
 9. Kuulostaa tutulta lähipiirn kokemuksista. Niin kauna kuin on juotu omien lehmien "vaarallisen" rasvaista (rasvaa jopa 4,5 %) maitoa ja syöty itse tehtyä viiliä, ei ongelmia. Vaan kun siirtyi kaupan amitoon, alkoi ongelmat:(

  Onneksi ON luomu. Vana kun kauppiaat vielä tilaisivat sitä tarpeeksi. Aika usein on ainakin täällä luomutavarat kaupoista loppu.

  Ja soija-allergia - ikävä juttu! Olen kohtalotoveri, jonka oireet loppuivat kun aloin kiinalaisen tohtorin suosituksesta nauttia kalsium+D-vitamiinivalmistetta, JOKA päivä. Ja oireet palasivat, kun pidin kesätauon.

  Ja söin sitä ennen antihistamiineja miltei joka päivä. Plus sain oireita myös esim. huulirasvoista, hiustenhoitotuotteitsa, joissa oli soijaöljyä.

  Suosittelen lämpimästi - itse aiankin syön mieluummin kalsium+D-vitamiinilisää kuin napsin allergialääkkeitä.

  VastaaPoista
 10. Ohops, tulipa ajatustenvirrassa paljon typoja 8-) Mutta kiva blogi sinulla, jatkan seikkailuani täällä:)

  VastaaPoista
 11. Pau: Kiitos vinkistä! Tarviikin kokeilla jos auttaisi asiaan. Mä kun haluaisin käyttää soijaa kyllä ihan joka päivä. Mutta oksentaminen on aika rajua kun käytän soijaa...ei siis tule kutinaa tai vastaavaa. Vaan todella agressiivistä oksentamista. Isälläni on sama juttu. =(

  VastaaPoista
 12. Kaikki maito-ongelmat ovat Suomessa hankalia, kun täällä melkein joka ruuassa on jotain maitoa. Mutta silti haluan tuoda välillä muistutukseksi, että aika monille (onnekkaille)ihan tavallinen rasvaton homogenoitu maito sopii kauhean hyvin. Esimerkiksi veljeni on ikänsä juonut yli kaksi litraa maitoa päivässä, alkuun tietysti rasvaisempaa kun kaupassa ei muuta ollut, nykyisin rasvatonta. 37 vuotta hän oli työelämässä eikä ollut tuntiakaan poissa sairauden takia. Poikani juo rasvatonta maitoa myös pari litraa päivässä, hemoglobiini 160, on nyt lukion viimeisellä eikä ole ala-asteen jälkeen ollut koulusta poissa.

  En tarkoita tällä siis vähätellä maito-ongelmaisia, vaan välillä vähän muistutella, ettei maito nyt mitään myrkkyä kaikille ole ja jotkut siitä jopa kovasti tykkäävät.

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: ?? öö, juu, maito sopii monelle, enkä sitä väheksykään. Mutta nyt olikin kyse ns. laktoosi-intoleranssista mikä onkin maitotautia. Sellaisille ihmisille ei sovi kuin homogenoimaton maito.
  Kun taas ihmisille joilla ON laktoosi-intoleranssi, heille sopii laktoositon.
  En siis sano, että tavallinen maito on myrkkyä. On vain mielenkiintoista, että nykyinen tapa prosessoida maitoa aiheuttaa ongelmia ihmisille, kun taas maito sellaisessa muodossaan kun se tulee lehmästä ulos, ei aiheuta.
  Laktoosi-intoleranssi on siis asia erikseen.

  VastaaPoista
 14. Hei!
  Itsekin totesin tämän homogenointihomman joku aika sitten. Nyt sitten aloin selvittämään asiaa enemmän ja huomasin, että myös Maitotauti-sivuston listaukset ovat osin vanhentuneita.

  Valion sivuilta voi helposti hakea homogenoimattomia tuotteita tarkennetun haun kautta. Myös ingmannilla ja Juustoportilla oli joku listaus netissä. Jostain luin, että Ahon jogurtitkaan eivät välttämättä ole enää homogenoimattomia, koska maito tulee Valiolta, mutta tähän en ole saanut varmuutta. Jogurteista ei taida enää olla muita vaihtoehtoja kuin Rainbow ja Pirkka. Jäätelöistä ehkä Ben&Jerry (tätäkään tietoa en saanut enää varmistettua). Juustot, raejuustot, rahkat ja viilit on hieman helpompi tehdä, joten niitä löytyy enemmän. Kannattaa olla tarkkana, näyttää, että nuo vaihtelee nopeastikin valmistajilla. Uskoisin, että syynä on homogenoimattoman maidon saannin vaikeus.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.