20.3.2010

Laktoosi-intoleranssi vai maitotauti?

Tänä yönä tein päätöksen.
Kokeilen jotain mitä olisi pitänyt kokeilla jo kauan sitten...

Minulla on ollut lapsesta asti todella paha laktoosi-intoleranssi. Lapsena se välillä paheni niin että rinnalle tuli "keliakia" tai oireita siitä. Olen käyttänyt hyla-tuotteita koko ikäni, kunnes nekään eivät enää sopineet.
Koko lapsuuteni kärsin jatkuvista tulehduskierteistä ja pahoista allergioista, mitkä pahenivat aikuisuuteen tultaessa. Olen viettänyt sairaalassakin jaksoja kortisoonia vedellen.
Kun laktoosittomia tuotteita tuli valikoimiin siirryin käyttämään niitä. Osa allergioista on hiukan parantunut, mutta kummallinen TURVOTUS ja kivut ei. Kärsin siitä edelleen. Eikä kyse ole pienestä kummusta vatsassa...vaan paljon hurjemmasta. Vatsani voi kasvaa hetkessä 9kk raskausmasuksi. Naamaani tulee kaksoisleuka, sormet ja jalat kipeytyvät ja turpoavat. Yllättäviä vatsakipuja oudoissa tilanteissa. Joudun aina miettimään mitä syön ja missä ja silti saatan muuttua kipeäksi missä vain.

Tyttäreni...tarina on samanlainen. Näen hänessä itseni juuri 7v jolloin oireeni kunnolla alkoivat. Hän kärsii jo tulehduskierteistä, kovasta vatsakivusta ym. Ja hän käyttää jo laktoosittomia maitotuotteita.

Pantton...hänelle on ilmaantunut ihottumaa eripuolille kehoa.
Samoin mieheni käsitaipesiin, kasvoihin, kuten myös Automiehellä.

Äsken löysin nämä sivut. Ja olen niitä lukenut ja lukenut. Tuntuu kuin pääni olisi TODELLA vihdoinkin auennut.
Muistan jo lapsuudesta sen kun menin maalle ja join lehmänmaitoa suoraan kylmiöstä, homogenoimatonta. Se sopi AINA. Ei koskaan mitään oireita. Olen tämän tiennyt koko ikäni...
mutta en ole tullut ajatelleeksi sitä miten moneen paikkaan tuota laitetaan.

On niin paljon tarinoita tästä asiasta. Niin paljon ihmisiä jotka ovat saaneet avun vain sillä että eivät enää käytä ruokavaliossaan mitään mikä sisältää homogenoitua maitoa.
Ihmisiä jotka ovat jo vuosia noudattaneet keliakia ruokavaliota kun oireet eivät olleet helpottuneet vaikka siirtyyt laktoosittomaan ruokavalioon. Nämä ovat voineet palata jopa viljatuotteiden pariin kun vatsa rauhoittunut ja parantunut.
(Nämä siis ihmisiä joille keliakia oireet tulleet maito-oireiden jälkeen, kuten minulla aina aika-ajoin. Äitini on aina sanonut että laktoosi-intoleranssi ja keliakia tuntuu kulkevan käsikädessä...kun kyse on näissä tapauksissa luultavasti vain tuosta "maitotaudista".)

Meidän perhe aloittaa nyt kokeilun. Tästä eteenpäin tuotteet joita ostan, eivät sisällä homogenoitua maitoa. Siirtymä kestää oman aikansa. Tietoa tarvitsen lisää...mutta uskon todella että tästä on apua.
Uskon että tästä on apua myös sinulle, sinun lapsellesi joka kärsii jatkuvista vatsakivuista, ihottumasta, korvatulehduskierteistä ym.´
Lapsellasi saattaa olla "laktoosi-intoleranssi" vaikka testeissä ei mitään näykään. Ehkä hänelläkin on tämä ns. maitotauti?
Ei se ainakaan ole haitaksi lukea sivustoa ja kokeilla. Eikä se maksakaan mitään. Mitään ei menetä...
Luomumaitoa kun saa mistä vain. Ja sivuston tuotelistat ovat uskomattoman kattavat.

Esimerkkinä mummoni joka asunut maalla koko ikänsä. Käyttänyt aina maatilan maitoa. Myöhemmin aikuisuudessa tullut "laktoosi-intoleranssi". Mutta maalle mentäessä voipi maitoa juoda kylmiöstä surutta. Laktoosittomatkaan eivät hänelle sovi. Kunnes hän kokeili luomumaitoa mitä ei ole homogenoitu. Ei tule oireita ja vatsa pysyy hyvänä.
Jotain perää tässä on...

Tulen asiasta kertomaan täällä jatkossa kun saan ruokavaliomme muutettua.
Ja olisi ihana kuulla muiden kokemuksia, tuntemuksia ja tietoa asiasta.
Todella toivon että tästä olisi apua edes lapsilleni. Itsestäni en tiedä...oireet kun voivat johtua niin monesta muustakin. (Poistetusta sapesta ym...)
Kokeilemme ja katsotaan miten käy...

Ps. Tämä ei ole mitään virallista tietoa tai kehoitus lopettaa maitotuotteiden käyttö. Haluan vain jakaa tämän jos siitä olisi apua jollekin? Niin innostavia tarinoita sivustolla oli että joku lapsi/aikuinen saattaakin saada avun "näin läheltä" ja näin helpolla tavalla.

21 kommenttia:

 1. Mä kans uskon tuohon. Äitini ei voi juoda tavan maitoa mutta homogenoimatonta luomua kyllä oireitta! Kaikki pitkälle prosessoitu ruoka on pahaksi elimistöllemme, miksi ei siis prosessoitu maitokin.

  Käyn kurkkaa sivuston.

  VastaaPoista
 2. hei, minä "uskon" maitotautiin, mutta kyllä nuo teidän oireet keliakiaakin voisi viitata. onko se tutkittu?

  VastaaPoista
 3. Tämä tulee olemaan mielenkiintoista. Kaappi täynnä vielä normituotteita mitkä kyllä käytämme. Muutamma jääkaapin sisältöä nyt kauppareissu kerrallaan. Mies tuskastelee hitusen koska Fazerin maitosuklaan jättää nyt väliin vähäksi aikaa. Pandan voipi syödä, samoin Fazerin vaaleaa maitosuklaata. Mielenkiintoista että miksi toiseen käytetään h.maitoa ja toiseen ei?
  Onko tällä vaikutusta mieheni ja poikien ihottumaan, jää nähtäväksi.
  Mutta kokeilla kannattaa AINA kun kokeilu ei ole vaaraksi tai vararikoksi. =)

  VastaaPoista
 4. Meillä tutkittiin pojalta joku aika sitten, kun käytti vielä korviketta maito-allergiaa. Sai siis yht'äkkiä tosi pahan ripulin jostain mihin ei löytynyt syytä eikä muuta apua kuin lopettaa maitopohjaiset valmisteet. Helpotti, mutta maito-allergiaa ei todettu. Sitten siirryttiin tavalliseen maitoon ja edelleen kakkasi usein ja uloste oli löysää, mutta syytä tähän ei keksitty. Sitten sattumalta joulun aikaan mummolassa poika joi luomumaitoa ja selvästi tykkäsi mausta, joten ostettiin kokeeksi kotiinkin. Kakka muuttui normaaliksi ja kerrat vähäni. Sitten testinä välillä tavallista maitoa ja maha meni aivan sekaisin.

  Joten uskon todellakin tuohon ja meidän pikku mies sai ainakin avun ihan sattuman kaupalla luomumaidosta. Sietää kyllä muuten ruuanlaitossa tavallisia maitotuotteita pieninä määrinä.

  VastaaPoista
 5. Minulla myös on ollut laktoosivaivoja ihan lapsesta asti ja aikani hylatuotteitta käytettyäni jouduin jättämään kaikki maitotuotteet kokonaan. Olen käyttänyt pelkkää soija- ja kauramaitoa sekä niidne oheistuotteita. Nyt olen kokeillut täysin laktoosittomia tuotteita ja niitä siedän ihan hyvin. Meillä on kahdella nuorimmalla lapsella maitoproteiiniallergia.
  Itse olen käynyt keliakia testeissä kaksi kertaa, mutta negatiivinen tulos, onneksi. Mutta itse olen nyt päätellyt kärsiväni suolistohiivasta ennemmin kuin maidosta johtuvista kivuista. Onko teidän asunto terve?

  VastaaPoista
 6. Kyllä asunto on terve. =) Kaikki kosteustilatkin rempattu ihan pari vuotta sitten.
  Tiedän tuon että maatilamaito helpottaa mun oloa aina. Mutta en ole ajatellut sitä niin pitkälle kuin nyt.
  On niin PALJON ihmisiä jotka kertovat samaa tarinaa. Kaupoissakin heihin välillä törmää.
  Kaupoissa on PALJON maitotuotteita joissa ei ole H-maitoa. Ja niitä nyt alamme ostamaan. Mitään ei menetä. Jotkut turhat herkut vaan jää pois ja ruokavalio muuttuu terveellisemmäksi, mikä hieno juttu! Mielenkiinnolla odotan tuloksia kevään ja kesän aikana. =)

  VastaaPoista
 7. Meillä kanssa pojalla maha menee tavallisesta maidosta ihan kovaksi ja tytöllä ripuliksi. Molemmille sopii luomumaito. Mä itse juon maitoa tosi harvoin, kun joskus todettiin laktoosi-intoleranssi ja en ikinä tottunut hylan makuun ja sen takia pikkuhiljaa jäi kokonaan maito pois. Mutta aina mulle on sopinut jotkut tietynmerkkiset jogurtit, jäätelöt jne,niin ei mulla tota intoleranssaia ole voinut olla. Varmaan tätä samaa "maitotautia". Kokeilemalla oppii, mitkä sopii. Ulkomaiset (Lidlin myymät jogurtit mm) meille ainakin hyvin

  VastaaPoista
 8. Mies on elintarvikealalla töissä (isossa maitoalan yrityksessä) ja meillä käytetään vain luomumaitoa -juurikin sen takia, että se on vähiten prosessoitua.

  Uskon vakaasti siihen että monet nykyihmisen "elintapasairauksista" johtuu mm. siitä, että elintarvikkeet on niin pitkälle jalostettuja jä käsiteltyjä!
  Onnea kokeilulle, toivottvasti helpotus vaioihin löytyy!

  VastaaPoista
 9. Heippa!
  Minäkin uskon luomu-maidon tehoon. Meillä kahden pojan vatsavaivat hävisivät kun siirryttiin luomuun. Nyt pitäs vaan päiväkotiin viedä omat eväät kun eivät luomu-maitoa tarjoa :(
  Kerrohan jatkossa kokemuksista!!
  Terkuin, Sari

  VastaaPoista
 10. Miedän keskimmäinen lapsia oli aikoinan maito-allergikko. Hänelle kyllä sopi luomumaito suoraan tilalta =0)
  Uskon tuohon.
  Parempaa oloa teille toivoen,
  Hv76

  VastaaPoista
 11. Minä ja tyttönen, pian 9 vuotta, käytämme luomutuotteita tyytyväisenä. Minulla vauvana todettu laktoosivaiva, ja lapsella samat oireet alkoivat heti ensimmäisen vuotensa jälkeen. Luomulla ei oireita, ja samaa olen kuullut monilta.

  - Nanni

  VastaaPoista
 12. Luomua käytetään meilläkin, maha ei kestä muuta maitoa. Ollenkaan, menee heti kipeäksi. Luomusta ei tule mitään.

  VastaaPoista
 13. Vai että luomumaitoa..taidan itsekin kokeilla :) Minulla hyvin usein kanssa maha kuin 9 kk raskaana, siis ei mitään pientä turvotusta. Ja kaksoisleuka kasvaa hetkessä, kaverit pitää minua hulluna kun selitän että päivässä tulee kaksoisleuka :) Olin kesän kreikassa ja siellä ei ole ollenkaan pastoroituja tuotteita,eikä myöskaan laktoosiongelmia. Itselläkin oli siellä helpompi olla.

  VastaaPoista
 14. Heips, onpa hieno päätös! Ja jos haluat jutella, niin ota rohkeasti yhteyttä. Minulla on asiasta paljon tietoa ja kokemusta - onhan perheessä neljä maitoallergista lasta. Yksi heistä vilja-allergikko ja minä, joka menen tukkoon sekä maitotuotteista, mutta ennen kaikkea viljasta. Itsellä ei ole koskaan diagnosoitu mitään niin siksi tuo vehnäkin tuossa vielä roikkuu vaikka synttäreiden jälkeen kutka oli kamala....

  Kalsiummyyttihän on valion kepposia eli enemmän saat todella kalkkia parsakaalista ja lehtivihreitä kannattaa syödä joka aterialla.

  Kannattaa lukea myös tärkkelysintoleranssista. Omasta ruuasta on pois peruna, makroonit ja riisitkin juuri tämän kamalan raskaus mahan takia joka niiden syönnistä aina kasvoi.

  Onnea ja menestystä muutokseen , siinä samalla voi näppärästi vähentää lisäainekuormaa eli kannattaa niiltäkin osin puhdistaa kauppakassia ja kroppa kiittää koko perheessä.

  Maitotuotteet lisäävät limaneritystä.

  VastaaPoista
 15. täytyy kokeilla tuolle 2v:lle jolla ei kestä tavallista maitoa juoda.kauramaidolla ollaan menty vuosi.maidosta menee kakka ripulille ja on niinkuin hiekkaa,kun pesee pois.ihottumaakin on ilmaantunut.itsellä kestää rasvatonta maitoa juoda,mutta kevyt maidosta menee maha ihan sekaisin,mikähän kumma siinä on.ei tosiaan kallis kokeilu ole,jos kokeilee ja kyllä sen äkkiä näkee jos ei sovi.
  terkuin minna

  VastaaPoista
 16. Kiva kuulla moisesta! Itse käytän luomumaitoa ja -juustoa, sen mitä nyt tulee käytettyä. Maalle kun menen, kiskon kaksin käsin raakamaitoa. Itselleni on tärkeätä mahdollisimman puhdas ja käsittelemättön ruoka. Hmm, ei kyllä ole minkäänlaisia allergioita eikä juurikaan flunssia ja sen semmoisia. Onnea kokeiluun! Itse allekirjoitan myös edellisen kommentin tärkkelysintorelanssin. Pois ovat myös omasta ruokavaliostani. :)

  VastaaPoista
 17. Olen nyt pääosin ilman perunaa, en ollenkaan riisiä enkä pastaa ole käyttänyt. Sekä ilman vehnää. Luomu ruista ja luomu täysjyvävehnää olen käyttänyt. Sekä olen ollut ilman hiivaa. On parempi olla.
  Kun kokeilin itse tehtyä pizzaa missä hiivaa pohjassa, turposin kuin ilmapallo. =(
  Ajattelin nyt jatkaa näin ja tuota luomua käyttää maitotuotteissa ja sit riisi ja kauramaitoa. Sekä ajattelin ostaa luomuna ne vihannekset mille olen välillä herkistynyt.
  Tuohon tärkkelystoleranssiin uskon täysin sillä mun olo on muuttunut nyt jo paremmaksi.
  Mielenkiintoista tästä tulee ja olen aika innoissani!
  Lapset tietty vähän natisee...mut kyllä ne tottuu. Vähitellen, tuote kerrallaan. En kertarysäyksellä muuta heiltä mitään. Ei hermot kestäisi.

  VastaaPoista
 18. Meillä huomattu samaa. laktoositon ruokavalio on kolmella perheenjäsenellä. Etenkin tyttärellä tuota voisi kokeilla.

  VastaaPoista
 19. 1,5-vuotias poikani siirtyi viime viikolla Luomu-maidon käyttäjäksi, koska iho on ollut atooppinen. Jo nyt vajaan viikon käytön jälkeen muutosta havaittavissa. Siirrymme ainakin maidon osalta luomuun koko perhe. Hieno homma!

  VastaaPoista
 20. Minä yritän nyt opiskella tietoa lisäaineista myös. Vähitellen muutosta muissakin asioissa tulee.
  Jätin pari viikkoa sitten Pepsi Maxin kokonaan pois. Oli oireita viikon verran. Nyt en enää kaipaa sitä. Ostan kaksi pientä pulloa limsaa viikonlopuksi ja viikolla vichy-omenaa jos tekee oikein mieli. Noitakin tarkoitus jättää pois ja vain juhlissa herkutella noilla. Olen absolutisti, joten joku herkkujuoma sallitakkoon joskus. Vähitellen, kyllä se tästä. =)

  VastaaPoista
 21. Harmi ettei tätä asiaa saada julkiseksi, vaan asiaa hissutellaan :(

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.