7.1.2013

IBS (ei niin hehkeetä tai kaunista)


Aloitan tänään ns. IBS-ruokavalion.
Minulla on todettu ärtyneen paksusuolen syndrooma. (Pikku juttu muiden rinnalla, mutta tämän hoidosta ehkä helpointa ja tärkeintä aloittaa.)
Juuh, ei niin kivaa, mutta ei elämä ole aina kivaa.
Vanhalla tutulla tavalla, myös näistä nurjista jutuista kirjoittelen...

Olen vuosia kärsinyt pahoista vatsaoireista, eikä niihin ole löytynyt mitään syytä.
Monenlaisia testejä ja kokeita on tehty.
Nyt kokeilen ruokavalion totaalista muutosta.
Monia terveellisiäkin ruokia pitää välttää ja katsoa, jos ne ovatkin oireiden aiheuttajia minulla.
Tarkoitus on välttää kolmisen viikkoa ns. FODMAP hiilihydraatteja.
Ohessa hyvä perusohje tähän ruokavalioon.


Jos haluat välttää FODMAP-hiilihydraatteja, vältä näitä:
  • Hedelmiä: erityisesti omena, päärynä, kirsikka, aprikoosi, luumu, viinirypäle, vesimeloni (sis. fruktoosia)
  • kuivattuja hedelmiä, erityisesti rusina (fruktoosia)
  • punajuuria, maa-artisokkaa, kaaleja, sipuleita(sis. Inuliinia, fruktaania)
  • sieniä (galaktaania)
  • papuja, linssejä, herneitä, maapähkinöitä, cashew-pähkinöitä (galaktaanit)
  • tavallisia maitotuotteita (laktoosia)
  • vehnää, ohraa ja ruista, ja näistä valmistettuja tuotteita (fruktaani, inuliini)
  • pastillit ja purukumit (xylitolia ja muita sokerialkoholeja)
  • hunaja (fruktoosi)
  • useat terveysjogurtit ja -juomat (FOS-kuitua, inuliinia)

 

Suosi niiden sijaan näitä:

  • marjoja (hedelmiä alhaisempi fruktoosipitoisuus)
  • sitrushedelmiä, (kypsiä) banaaneja, kiweiä, melonia (ei vesimelonia)
  • vihanneksia kuten kurkkua, tomaattia, salaattia, kesäkurpitsaa, munakoisoa, paprikaa, maissia, perunaa, kypsennettynä porkkanaa. Yleensä kypsennys parantaa sietokykyä.
  • kauraa, riisiä ja muita gluteenittomia viljoja ja niistä valmistettuja tuotteita
  • pähkinät (ei kuitenkaan maa- ja cashewpähkinät), siemenet sopivat yleensä
  • laktoosittomia maitotaloustuotteita, kypsytettyjä juustoja
  • sokeria makeutukseen (kohtuudella!)

Rauhoittamisjakson jälkeen aletaan yksi ruoka-aine kerrallaan kokeilemaan.
Näin saadaan kartoitettua kaikki ne ruoka-aineet mitkä tuottavat oireita.
Tähän paneudun nyt tämän kevään, tästä päivästä lähtien.
Hyvin mielenkiinnolla seuraan oloni muuttumista.
Tämä ei ole laihdutuskuuri, tosin painon pitäisi tällä myös laskea. Se olisi vain kiva lisä!
Tärkeintä on vatsan paraneminen.

Moniko lukijoistani sairastaa IBS?

23 kommenttia:

  1. täällä toinen aiemmin vatsakivuista kärsinyt- itsellä syy (ainakin osa sitä) oli maitotuotteet. edes laktoositon ei sovi.. olo helpotti heti kun oli jonkun aikaa ollut ilman. ja nykyään on jo tottunut maidottomuuteen, vaikutus kehoon on ilmeinen ainakin omalla kohdalla. paljon pystyy kohentamaan oloa ruokavaliolla.. oon välttänyt mm.. gluteiinia ja kuunnellut omaa oloa. Testailemalla saa selville sen mikä/mitkä on ne suurimmat syyt, ainakin itse olen hyötynyt siitä että kuulostelee eri ruoka-aineiden vaikutusta.
    Se mikä sopii jollekkin, ei välttis sovi toiselle..
    olen lukenut tästä ärtyneestä paksusuolesta paljonkin, taisi viimeisin olla kirjassa puhdas keho jos oikein muistelen ja taisi niitä olla muitakin :)
    Zemppiä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kipulääkärini tästä mulle puhui ja hän hämmästyi että miksi mulle ei ole tätä diagnosoitu aikaisemmin. Mulla on niin kamalat kivut mahassa välillä että ei järkeä. (Kehon muut kivut on sitten taas ihan oma lukunsa...)
      Olen kokeillut vaikka mitä ja huomannut, että ruis ei oikein sovi mulle.
      Mutta mulle oli uutta, että IBS-potilaalle oireita voi tulle hunajasta tai vaikka vesimelonista. Ja molempia käytän, toista päivittäin. Sama cashew pähkinät, niitäkin käytän paljon. Olen saanut oireita aivan random, en koskaan ole tiennyt että mikä sen aiheuttanut.
      Mutta nyt pitäisi selvitä kun tämän kuurin tekee kunnolla. Ja aion tähän nyt keskittyä. Vain vatsan nollaamalla ja yhden aineen kerralla kokeilemisen ansiosta voin saada helpotusta tähänkin.

      Poista
    2. mulla oli kans tosi kovat alavatsakivut, mutta ei muuta oireita.. välillä oli melkien kaksinkerroin.
      sitten tutustuin erilaisiin hoitomuotoihin: ruokavalioihin, luontaistuotteisiin ja niin edespäin :) maitohappokapselit ainakin on auttaneet minua, kahdenlaisia olen käyttänyt kuuriluonteisesti. Olen huomannut saman ruisleivän suhteen, mutta nykyään sekin jo menee kun asiat kuntoutuu. kyllä se sullakin siitä alkaa lutviutumaan :)

      Poista
    3. No mun oireet on vaikeat. Joudun usein miettimään missä on lähin vessa ym...
      Helpottunut kyllä luomumman ruoan kanssa. Moni IBS potilas saa oireita lisäaineistakin.
      Eli luomumpi ruoka auttaa ja nyt varmasti tämä totaalinen ruoka-aine seuranta tekee tehtävänsä. Vaatii tietty keskittymistä, mutta kirjoitan ruokapäiväkirjaa, tai oikeastaan oirekirjaa. Kevät tässä menee, mutta saa mennä.

      Poista
  2. Itse IBS:stä en ole lukenut, joskus ärtyneestä paksusuolesta. Olen ollut gluteenittomalla ruokavaliolla noin viitisen vuotta ja viimeiset kaksi vuotta laktoosittomalla. Kuitenkin aina ilmenee joitain maha oireita ja mm. viimeiset kolme kuukautta jopa mahan möyryäminen on vaivannut ja haitannut normi elämää. Heheh. Onneksi sinulle/tänne on helppo kirjoittaa näistäkin henk.koht. asioista. Tätä täytyy siis tutkia tarkemmin, josko syy löytyisi täältä. Kiitos vinkistä, sivusto oli selkeä ja suhteellisen helppo ottaa mukaan ruokavalioon jota jo joudun muutenkin tarkkailemaan koko ajan. Zemppiä kokeiluun ja toivottavasti auttanee. Minäkin taidan kokeilla. Jäi edellisen kerran kokeilematta se maito-tauti. Kuinka sinun kävi sen suhteen? Vieläkö noudatat sitä ruokavaliota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen kanssa kokeillut vaikka mitä. Mutta oireet pamahtaa milloin mistäkin. Ja mun vatsan turpoaminen on JÄRKYTTÄVÄÄ! Siis hetkessä 20cm lisää vyötärönympärykseen ja iho vaan paukkuu.
      Juuh, täällä voipi puhua vaikka suolen toiminnasta. =) Ei tarvii hävetä.

      En mä tiedä vielä paljonkaan tuosta Foodmap jutusta, mutta tuon sivuston ohjeita on helppoa noudattaa. Ja sen aloitan siis nyt aamulla.
      Mulla on juu ns. maitotauti, eli en oikein kestä homogenoituja maitotuotteita. Eli käytän vain luomua. Maitoa tulee juotua enää tosi harvoin. Joskus aniharvoin syön vähän jäätelöä eikä mitään oireita. Eli vatsa parani tuosta kyllä TOOOSI hyvin kun rauhoitin sen. Tilamaitoa käytämme pääasiassa.

      Poista
    2. Ihon paukkuminenkin kuulostaa tutulta!!:) Vaikka asun maalla niin tilamaitoa on hankala saada. Pitänee tutustua tässä keväällä ruokapiiriin jos sieltä saisi edes sitä maitoa ens alkuun kokeiluun!! Ajattelin myös repsahtaa luonnon omiin yrtteihin. Kaikkeen sitä nokkansa tunkeeki. Hihih vitsi vitsi.

      Jään odottamaan 'ruokapäiväkirjaasi'. Täytyy hommata "kiellettyjen kirja" johon kirjoittaa isoin kirjaimin semmoiset mitä ei saa syödä. Niitä kun alkais olemaan jo aikamoinen lista. Sit aina kun lähtee ruokaostoksille, kiellettyjen kirja esiin ja näinhän se on taas helpompaa. :)

      Poista
    3. Kirjoittelen tuntemuksia sitten kun on jotain raportoitavaa. Nyt eka kolmeviikkoa pidän tuota "nollalinjaa". Ja sitten aine kerrallaan testataan pari kolme päivää ja uusi aine kehiin.

      Poista
  3. Mulla todettiin 9 vuotta sitten colitis ulcerosa. Onneksi se on ollut aika lailla remissiossa, mutta sehän ei parane koskaan ja voi ärtyä pahaksikin milloin vain. Ruokavalioni on sekaruokavalio, mutta tottakai esim. valkoinen vilja ja sokeri on, uskon, pahasta suolelle kuin suolelle.

    Oletko tutustunut Paula Heinosen oppeihin. Kävin hänen kouluttamallaan ravintovalmentajalla, mutta en ole noudattanut ruokavaliota tikitilleen. Jos oireita olisi enemmän, niin sitten varmaan.

    Ystävälläni on keliakia ja laktoosi-intoleranssi ja muutenkin hän ei voi syödä herkän mahan vuoksi paljon mitään... se on tosi hankalaa. Hän on laihtunut tosi paljon. Sanoo, että välillä ei tee mieli syödä yhtään mitään kun kaikista tulee ripulia ja pahoja ilmavaivoja.

    Jokainenhan me ollaan yksilöitä ja toivottavasti sinullekin löytyy oireita helpottava ruokavalio! Tsemppiä! Tiedän kuinka vaikeaa on muuttaa vanhoja tottumuksia...

    VastaaPoista
  4. Ikäviä nämä sairaudet aina on ja tosi pahanakin voivat oireilla.

    Minulla on cu, eli colitis ulcerosa. Ensimmäinen aktiivivaihe saatiin kuriin parin kk kortisonikuurilla ja sen jälkeen olen syönyt asacolia. Ruokavaliossa olen huomannut tärkeimmäksi sen, että syö väh 5x/pv ja kaksi lämmintä ruokaa. Pieniä annoksia, paljon vettä. Sokerin syönti tuntuu seuraavana päivänä kyllä heti.

    Ei kahvia, sokeria, hiivaa, vaaleita jauhoja jne. Pääsääntöisesti, pienet määrät kyllä käy.

    VastaaPoista
  5. Voi kun kurjaa! :( Toivottavasti vaivat saadaan ruokavaliolla kuriin.

    Mulla on kans aika herkkä vatsa, mutta sen tutkituttaminen ei oikein kannata. Mä kun olen allerginen mm. kiiville, banaanille ja pähkinöille, enkä syö lihaa, kalaa tai siipikarjaa koska olen vege, niin IBS-ruokavalio jättäisi mulle syötäväksi suunnilleen... mustikoita, puolukoita, riisiä ja hunajamelonia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kanssa olen allerginen kiiville ja nyt sitten pähkinöistä päivystykseen... ja banaaniakin epäilen. Niillä kai ristiallergia?? Mitä oireita sulle Töölön tyllerö tekee banaani? Minulla rupee kurkussa tuntuu ja turpoamaan, ja henkee ahistaa noi kaikki banaani, pähkinä ja kiivi.
      Lisaksi mulla maidoton ruokavalio ja keliakia. Mäkin epäilen että saattas olla apua tosta IBS-ruokavaliosta.. Siitä jo kiinnostuin, kun keliakia lehdessä oli juttua.

      Poista
    2. Ainiin piti vielä sanoa, etä soija alkanu tekee kanssa noita samoja oireira hengenahistusta ja kurkun turvotusta.... : (

      Poista
    3. Ekoilija, yritin vastata tähän, mutta vastaus ei tullut läpi...

      Mulla alkaa siis banaanista ja kiivistä suu ja kurkku kutista ja sit kurkku turvota. Ja suun limakalvoihin tulee sellaisia paukamia, jotka myöhemmin muuttuu haavoiksi. Pähkinästä ei tuu noita paukamia, mutta kurkku menee tukkoon jos ei saa epipeniä.

      Poista
  6. IBS tälläkin! Nyt menossa neljäs vuosi pahasti krenkkaavan mahan kanssa, sitä ennen on ollut vain krenkkaava maha niin kauan kuin muistan. Itsellä auttoi kaikista eniten se että luovuin kahvista, kokisesta, sokerista ja laktoosista. Mulla on myös keliakia ja uutuutena maitoallergia, joten aika niukalla ruokavaliolla mennään.
    Omat vatsavaivani menevät aika yksissä hormonikierron mukaan, joten sitä kun pitää silmällä niin osaa myös varoa syömisiään eikä tartte koko ajan olla vatsa kipeänä. Myöskin päivittäiset maitohapot, kamomillatee ja Visiblin auttavat mäessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mul ollut vatsan kanssa ongelmia lapsesta asti. Muistaisin että 6vuotiaana alkoi ensimmäiset vaivat. Pahimpana ollut nyt kohta 5 vuotta.

      Poista
  7. Luulen, että itse sairastan: oma diagnoosini.
    Siksi olisi hauska kuulla kokemuksia ja muuta asiasta, kun olet edennyt dieetin kanssa. Jossain määrin olen vahingossa ollut oikeilla jäljillä ruokailun kanssa, mutta repsahduksia sattuu. Tällä hetkellä kahvi on paha (ja sitä niin rakastan), mutta puoli kuppia on pakko saada. Olen käyttänyt Watsakahvia. Se tuntuisi auttavan. Sitä saa ihan ainakin meidän S-kaupasta. Nyt olen siirtynyt enempi siis teelinjalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoitan kyllä kokemuksia tässä varmaan viikon päästä taas.
      Kahvi on IBS potilaalle kyllä pahasta. Mutta tärkeintä kuulostaa omaa oloa.

      Poista
  8. Itselläni ei ole omakohtaista kokemusta tuosta sairaudesta, mutta läheisellä ystävällä on ollut ala-asteikäisestä saakka ja on ollut todella pahaoireinen, johon on jouduttu käyttämään kortisonikuurejakin. Minne tahansa lähdettiinkin, piti ensin etsiä kaiken varalta, missä on lähin wc...

    Hän löysi lopulta avun pari vuotta sitten vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, ehkä samantyyppisestä kuin sinulla. On ollut nyt täysin oireeton siitä lähtien. Hän taisi silloin lukea Antti Heikkilän kirjoja ja näiden mukaan toimi, tosin omaakin järkeäänkin käyttäen. Tuona aikana oli kovasti valloillaan myös tuo karppauskeskustelu ja Heikkilä sai kritiikkiäkin osakseen. Mutta ystäväni sairaus helpotti ja siksi kannattaa olla toiveikas tuon sinunkin ruokavaliosi suhteen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut Heikkilän kirjoja. Niissä on paljon viisautta. Nyt syön vähähiilarista ruokavaliota kyllä juu. Uskon että auttaa, mutta tässä on tärkeintä se että millaisia hiilareita syö. Pitää välttää ns. fermentoituvia hiilareita, mitä nuo foodmap hiilarit ovat.
      Sokeri ei ole kielletty mutta pitää TOOOSI rajoittuneesti sitä nyt käyttää. Kaikki kakut, karkit, keksit ym on pois ruokavaliosta nyt. Peruna ja riisi on ok, mutta en käytä nyt niitäkään.
      Mun ruokavalio koostuu nyt pääosin kanasta ja kalasta, kasviksista, marjoista, rahkasta, raejuustosta, yrttiteestä ja vähäisestä määrästä luomumaitoa. Lisänä vitamiinit 8 erilaista.
      Näillä nyt mennään ja sitten muutosta kehiin kolmen viikon päästä.

      Poista
  9. Minun siskollani puhkesi tuo samainen sairaus muistaakseni 25-30-vuotiaana. Sairautta hoidettiin aluksi väärin ja pääsi niin pahaksi, että ei enää kortisoni auttanut vaan mentiin jo sytostaattihoidolla.

    Hän kokeili kaikki mahdolliset keinot, paastot ja ruokavaliot (oli itse alan ammattilainen, joten ruokapuoli oli hyvin hallussa). Välillä paastolla olo parani, mutta parhaimman avun hän sai vyöhyketerapiasta niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. Hän oli vuosia oireeton, mutta lääkitystä ei lääkärien toimesta haluttu vielä lopettaa.

    Hän kuoli äkilliseen virukseen, joka ei liity mitenkään tuohon perussairauteen, vain huonoa tuuria. En pysty tarkemmin kysymään siis noista yksityiskohdista, mutta sairauteen perehtynyt vyöhyketerapia voisi olla tukihoitona.

    Hannele

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin pahoillani siskosi vuoksi!
      Olen itse ollut 1,5kk keuhkoputkentulehduksessa mikä tehnyt olon aika heikoksi...toivon että paranen tästä pian! Jännittää kun antiobiotit loppuu että tuleeko oireet taas takaisin. Tämä jo kolmas kuuri minulla putkeen...

      Pitääkin ottaa selvää vyöhyketerapiasta.Ei varmasti ole haittaakaan.
      Mä olen saanut hurjasti apua fibriomyalgiaan ja mun selkään (mulla pullistuma) käymällä säännöllisesti osteopaatin luona. Mun taudit on sellaisia että niihin ei suoraan ole yksiselitteistä lääkitystä. Pitää kokeilla eri juttuja, että mikä helpottaa mun oloa.

      Kipulääkkeet tai kortisonit eivät ole ekana listalla. Ja toivon etten niihin joudu turvautumaan...

      Poista
  10. Hei, Hannele olen pahoillani että siskollesi kävi noin =(

    Minulla on kokemusta todellakin tästä ärtyvän suolen oireyhtymästä. Joku joka sopii alkuun ei sovikaan välttämättä enää pidemmän käytön jälkeen. Joudun välttämään todella monia ruoka-aineita koska oireeni ovat niin pahat. Ruokani on aika yksipuolista ja se ei ole hauskaa mutustaa aina samaa. Apua sain karppaamisesta mutta mulla paino nousi sillä aika hirmuisesti ja nyt siitä luopuneena noudatan FOD MAP ruokavaliota mutta vastaa aika paljon Jutan Superdieettiä silleen kun pitää syödä säännöllisesti ja juurikin jäljelle jää hänen suosittelimistaan ruoista monet. Tosin niitä leseitä ei kyllä mene.Olen kyllä nyt harkinnut palaamista karppaamiseen mutta en tiedä uskallanko koska sillä paino nousi mutta tosin IBS oireet lähti.

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.