12.4.2012

Miten puolivuotiaasta vauvasta tuli uhka pehmeiden arvojen kaupungille?

Luin Mari Saarion upean kirjoituksen, mikä kopioitu tähän myös.
Tämä kosketti, tämä on niin nykypäivää.
Monia asioita tunnistin, ja olen mennyt poikieni kanssa läpi.
Meillä on asiat kuitenkin jo hyvin.
Jotain pitäisi Suomessa tehdä, että tälläistä ei tarvitsis kenenkään kokea!

Perheeseen syntyy toivottu vauva, äiti jää äitiyslomalle, sisarukset ovat innoissaan, isä remontoi taloa, asuntolainaa maksellaan ja senttejä venytetään kattamaan uusi perheenjäsen, niin kuin kymmenissä tuhansissa suomalaisperheissä joka vuosi. Ei mitään kiiltokuvaelämää, mutta usko siihen, että kyllä niistä arjen huolista aina eteenpäin mennään, päivä kerrallaan.

Joka vuosi tuhannet suomalaiset perheet noista kymmenistä tuhansista saavat itselleen lapsen, joka on jollain tavalla erilainen - erityislapsi. Vammainen, sanottaisiin arkipuheessa. Joillekin erityisyys näkyy päällepäin, joillekin se voi tarkoittaa vain muutaman vuoden elinaikaa, toisille vaikkapa aistivammaa.

Minulle läheinen pikkutyttö sai reilun kuukauden vanhana aivokalvontulehduksen. Valvoin peläten kännykän soimista, kun keskussairaalan teho-osastolla mentiin etenpäin minuutti kerrallaan. Pahin kuitenkin vältettiin ja vanhemmat ajoivat 80 kilometrin matkaa kodin ja sairaalan välillä. Bensaa ja rahaa paloi viikkojen sairaala-aikaan, mutta kuka sitä laskemaan.

Muutamaa kuukautta myöhemmin rysähti uudelleen, kun vauva todettiin pahasti kuulovammaiseksi. Oltiin kuitenkin optimisteja - siihenhän saa kaikenlaista apua, on lääketiedettä ja viittomakieltä ja vaikka mitä. Vauvan vanhemmat ottivat heti yhteyttä kotikuntaansa ja täyttivät kaikki mahdolliset paperit, soitettiin Kelaan, luettiin nettisivuja, kysyttiin tutuilta ja tehtiin kaikki, mitä maallikko voi.

Tulevat viikot toivat lisää rahanmenoa: jokaisesta pienestä vaivasta piti lähteä keskussairaalaan, vauva ei nukkunut kunnolla ja piti hankkia kaikenlaista tarviketta arkea helpottamaan. Ei mitää tuhansia euroja, mutta satasia sinne ja tänne ylimääräistä. Kelan laskurit ja nettisivut vakuuttivat, että kunhan tuet saataisiin, sillä pärjättäisiin vaikeahoitoisen lapsen kanssa. Yövalvominen venyi viikoiksi ja kuukauksiksi, välillä oli vaikea pysyä kärryillä, mikä kaavake pitää seuraavaksi täyttää ja minne soittaa. Laskut alkoivat kertyä ja satasille tulla viivästyskorkoja.

Eri hakemuksista on nyt neljä kuukautta. Perhe ei ole saanut kunnalta tai Kelalta yhtään myönteistä tukipäätöstä. Paitsi että joitain päiviä sitten Kela sai maksuun matkakulut joidenkin kuukausien ajalta, hivenen yli 1400 euroa. Kunta peri koko summan suoraan itselleen, koska se oli maksanut kahden kuukauden aikana kolmesataa euroa harkinnanvaraista toimeentulotukea. Ainoan tuen, jota perhe oli kunnalta tähän mennessä saanut.

Kunnan virkamiehiltä on kyllä riittänyt paljon huomiota. Kun perhe oli soittanut ja koettanut kiirehtiä tukipäätösten käsittelyä, virkamies oli vihjannut, että täytynee tehdä lastensuojeluilmoitus, koska perhe käyttää vammaista lasta vain tukien kalastelemiseen. Viittomakielen kurssiin vanhemmille ei ole määrärahaa, mutta tukea kuulemma löytyisi muuttoavustukseen, jos perhe haluaisi muuttaa "lähemmäs keskussairaalan palveluja" isoon kaupunkiin.

Päivähoitoon vähän yli puolivuotiaan lapsen saisi, mutta siellä ei ole erityislapsen tarpeisiin koulutettua henkilökuntaa - mutta eihän se haittaa, koska tuonikäinen ei kommunikointia niin paljoa tarvitse ja eikös se viittomakieli ole turhaa, kun kumminkin laitetaan se istute. Mutta kun kerran olette kotona, niin mitä jos ottaisitte tuon toisenkin lapsen pois päivähoidosta, kun kerran on päivisin aikaa. (Ilmeisesti vanhemman lapsen varhaiskasvatus hoituisi kunnan mielestä näppärästi auton takapenkillä ja keskussairaalan käytävillä).

Ei siis tukea. Ei rahaa. Satasista on tullut tuhansia ja lisää tarvitaan. Tehdään valituksia päätöksistä, toimitetaan lisäselvityksiä ja tulostetaan satoja sivuja papereita. Lapsen epikriisi täyttää kokonaisen mapin. Sillä välin asuntolaina erääntyy, ruokaa pitäisi saada edes lapsille ja auton tankki täyteen lääkärille pääsemiseen (jos jättää lääkärin väliin, se on myös peruste lastensuojeluilmoitukseen, koska et sitoudu lapsen hoitoon).

Mutta pakkohan kaikkien on ymmärtää, että ennemmin tai myöhemmin tukia tulee ainakin Kelasta. Ja kun niitä tulee, ne tulevat takautuvasti. Tämähän on vain väliaikaista ja varmasti jostain saa ennakkoa? Paitsi ettei saa. Ei sossun luukulta, ei seurakunnalta, ei pankilta, eikä ns. sosiaalista luotonantajaa ole.  Haetaan velkaneuvontaan - kunta on ostanut palvelun kuntayhtymältä, joka tarjoaa palvelua 100 kilometrin päässä. Kolmen kuukauden jonot ensimmäiseen vastaanottoaikaan. Puhelinkulut kuukaudessa ylittävät kolmesataa euroa.

Netin kuvaamat apuvälineet kuulovammaisen perheen arkeen, piha-aidat, induktiosilmukat ja aistiyliherkän lapsen nukkumista helpottavat pimennysverhot alkavat tuntua mielikuvituksen luomalta luksukselta. Implanttioperaatiota pohjustava tutkimusperiodi lähestyy ja jälleen pitäisi pystyä kulkemaan ja hoitamaan asioita, täyttämään lisää papereita. Vanhemmat jättävät omat lääkärikäyntinsä väliin, koska varaa ei ole eikä omia vaivoja enää uskalla valittaa. On pakko koettaa jaksaa riskillä ja särkylääkkeillä.

Mitä vaihtoehtoja enää on? Eli siis talo myyntiin, koska lapsi sairastui? Muuten milläs myyt muutamassa viikossa talon, muutat ja etsit sen vuokrakämpän (ja maksat ne vuokratakuut), kun hoidat 24/7 vaikeahoitoista vammaista vauvaa. Auto pantiksi? Mutta kun sairaalaan pitäisi päästä. Perhevapaalla oleva vanhempi takaisin töihin? Joo, laitetaan lapsi päivähoitoon ilman henkilökohtaista avustajaa, joka on kouluttautunut viestimään. Tämäkin voisi olla peruste lastensuojeluilmoitukseen, koska vanhempi näin siis julmasti hylkäisi lapsensa.

No, jollekin lastensuojelulaitokselle pieni tyttö olisi varmasti oivallinen asiakas. Tai kun talo on pakkohuutokaupattu, silloin olisi kunnan pakko antaa vuokra-asunto. Jos otettaisiin avioero, niin silloin yh lapsineen varmaan pääsisi "sossun elätiksi", kun eivät kai voisi ihan kodittomiksikaan jättää. En halua kuvitella edes niitä kaikkein mustimpia ajatuksia, kun valvoo aamuyöllä lapsen kanssa ja miettii, vieläkö sähkölaskuun saa lykkäystä. Voimattomasti vain ihmettelee, että sekö se sitten olisi kunnan haluama ratkaisu - muuttaa pois pienestä, lapsiystävällisyydellään mainostavasta kunnasta("pehmeiden arvojen ja hyvien palveuiden kaupunki") isoon kaupunkiin. Eikö niiden pitänyt olla pienet kunnat, jossa palveluita saa läheltä ja helposti?

Edes säästämään ei pysty tai jaksa - ei voi kiertää kirpputoreja tai alennusmyntejä, kun pitää soittaa, lukea, täyttää kaavakkeita, tulostaa, lähettää ja soittaa taas. Nauhoittaa puhelut, itkeä ja rukoilla kunnan virkamiestä, kertoa sama tarina uudelleen ja uudelleen seuraavalle sijaiselle. Ottaa vinosti hymyillen vastaan neuvolan oppaat vanhemmuudesta, jossa annetaan lapselle aikaa ja pidetään huolta itsestä ja parisuhteesta. Koettaa netistä opetella aamuyön tunteina vierasta kieltä ilman kursseja.

Tässä ollaan nyt. Tarinan loppu on avoin.

Koetan itse pieneltä osaltani tukea perhettä ja toivon sydämestäni, että pahan sisun voimalla jotenkin saataisiin asiat selvitetyksi. Mutta samalla mietin niitä vanhempia, joilla ei ole enää ketään, joka lainaisi satasen auton tankkaamiseen ja jääkaapin täyttämiseen. Jotka eivät osaa hakea netistä ohjeita, soittaa viranomaisille neljä kertaa viikossa, etsiä juristeja ja valmistella valituksia.

Tiedättekö mikä on pahinta: tämä ei ole edes mitenkään erikoista. Erityislasten vanhempien vertaistukiryhmä kertoo tämän olevan ihan tavallista. Vammaisella lapsella ei ole vanhempia, hänellä on vain 1-2 siviiliasianajajaa ja byrokratian orjaa.

Tämä voi tapahtua kenelle tahansa meistä. Meidän nyky-Suomessame. Eikä tämä edes vain "tapahdu", se aiheutetaan tietoisilla päätöksillä. Jostain syystä kunta haluaa yrittää hajottaa puolivuotiaan kuuron lapsen perheen. Miksi? Minä en ymmärrä. Tässä ei puhuta miljoonista, tässä puhutaan ehkä joistakin kymmenistä tuhansista.

Tämä tarina on tehty jaettavaksi, kertomaan tämän päivän todellisuudesta. Tätä voi miettiä, kun lähestytään syksyn kunnallisvaaleja  - miten sinun kuntasi kohtelee omia erityislapsiaan? Voi miettiä, onko omassa lähipiirissä ehkä perhe, joka kamppailee selviytymisestään ja kaipaisi apua.

Lähinnä kirjoitin tämän kuitenkin vain omaa voimattomuuttani purkaakseni, sen pienen ihanan tytön kanssa vuorostani yhden yön valvottuani. Hän ansaitsisi meiltä aikuisilta parempaa.

13 kommenttia:

  1. Pala kurkussa, kyynel poskella. Ei se tosiaan näin pitäisi mennä. Yhtä tiukille en ole itse joutunut, mutta ei tee vaikeaa uskoa, että näin tapahtuu. Korjaan: näin annetaan tapahtua. Se on väärin.

    VastaaPoista
  2. Suomi, hyvinvointivaltio...
    Facebookissa on viime päivinä kiertänyt myös ihan järkyttävä tarina eräästä erityislapsesta, josta on tullut heittopussi. Näihin asioihin oikeasti pitäisi saada joku tolkku sekä yhtenäinen linja. Eihän lapsen hoito sekä perheen tuki (lapsen hoitoon ja hyvinvointiin liittyen) voi olla kiinni asuinpaikasta! Todellisuudessa erityislapsen kanssa joutuu miettimään kaksi kertaa, voiko oikeasti edes muuttaa. Kaupungista maalle, unelmaidylliin, missä ei sitten olekkaan päiväkotia, koulua tai terapioita lapsen hoitoa ja kuntoutusta ajatellen. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä täällä Karjaalla onneksi nyt toimii kaikki. Emme uskalla nyt edes ajatella muualle muuttoa, kun ollaan saatu taistelut taistelua ja kaikki tarvittava tuki on meillä vihdoinkin. On kamalaa, että vanhemmat ajetaan loppuun, kun he yrittävät saada erityislapsilleen apua ja tukea. Oli meilläkin matka pitkä, liian pitkä ja uuvutti minut, mutta nyt on kaikki hyvin. Suomessa on menty aika monissa kaupungeissa siihen, että jos vanhemmat eivät osaa vaatia, pyytää ja jaksa taistella saadakseen apua, sitä ei saa. =(

      Poista
  3. Kiitos tästä postauksesta. On kyllä tärkeä asia, joka pitäisi nostaa esiin. Kyllä jokainen lapsi ja aikuinen on ansainnut ihmisarvoisen elämän ja sen mukaista kohtelua. Tällainen toiminta tuntuu kohtuuttomalta, melkeinpä naurettavalta. Kurjinta on se, että monesti ihmisen jolla menee hyvin (palkka juoksee, perhekuviot toimii, ei mitään näkyviä ongelmia) niin heille täytyy itselle tapahtua jotain pysäyttävää että he osaisivat asettua sellaisen asemaan, jolla ei mene niin hyvin vaan on suorastaan toisten armoilla odottaessaan erilaisia päätöksiä viranomaisilta. Viranomaisiltakin toivoisi jonkinlaista empatiaa tai sitten alanvaihtoa, jos ei enää kykene ajattelemaan kuin yhdellä tavalla.

    VastaaPoista
  4. Luin kirjoituksen eilen illalla. En kyennyt kommentoimaan. Ahdistavaa, että näin on. Nöyräksi vetää.

    Ylempänä kommentoinut Riitta kommentoi minun ajatusten tavoin..

    Kiitos, kun jaoit. Kiitos, kun herätit. Kiitos, että jaat omia kokemuksia!

    VastaaPoista
  5. Pistää sanattomaksi.... Kyyneleet nousevat silmiin tättä lukiessa, niin väärin.

    -Sannas-

    VastaaPoista
  6. Kyllä vetää sanattomaks. On se niin väärin :(

    VastaaPoista
  7. Sanattomaksi vetää. Että näin hyvinvointivaltiossa. Minusta kirjoituksesi voisi julkaista suoraan sen kunnan lehden yleisönosastolla tai miksei Hesarissakin, saisivat ihmiset ajateltavaa. Suunnattomasti voimia lapsen vanhemmille! Toivottavasti tilanne korjautuu pian.

    VastaaPoista
  8. Voi kamala kun alkoi itkettää. Hyvä postaus, näitä asioita pitäisi saada paremmin esille, josko sitten jotain muutosta niihin saisi.

    VastaaPoista
  9. Kannattaisi lähettää kirjoitus Hesariin ja muihinkin lehtiin!
    Mieheni sairastui pari vuotta sitten ja muistan kuinka väsynyt sitä oli, kun kaikki asiat ja avut piti kaivaa kiven alta. Eihän niistä tiedä, eikä osaa hakea, kun kaikki on outoa ja kaaos päällä.
    Voimia kyseessä olevalle perheelle!

    VastaaPoista
  10. Näitä perheitä on paljon, ei aina ole voimia tuoda asiaa julkisuuteen..lastensuojeluilmoitus omasta lapsesta, jotta hän pääsisi erityisryhmään/erityispäiväkotiin oli minun ratkaisuni kun enään en muuta keksinyt. Nyt voimia enempi kun paikka löytyi, mutta ei se sosiaaliviranomaisten kanssa pari kertaa vuodessa tapaaminen niin hääppöistä ole kun eivät lue papereita eivätkä ehdi mihinkään perehtyä. Nyt aika "purkaa"sopimus kun voimia taas. Tälle perheelle toivotan voimia tulevaan<3 t. yh Turusta

    VastaaPoista
  11. Niin surullista/ väärin/ *ruma sana*, että asiat on tehty näin vaikeiksi. Oma äitini on taistellut sisarusteni asioiden eteen paljon. Niin se vain on, ettei mitään saa jos et osaa vaatia. Ja kuka sinulle kertoo, mitä pitää osata vaatia? ja miten jaksat kaiken oman huolen ja hämmennyksen ja väsymyksen keskellä vaatia asioita joita et tiedä? Tukea tarvitsee ympärille, se on varmaa. Onni niille, ketkä sitä saavat.

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.