24.4.2010

Prinsessa Mononoke

Vein lapset tänään leffaan.
Valitsimme ikisuosikin Miyasakin animaation vanhojen suosikkien perusteella.
Menimme katsomaan Prinsessa Mononokea.
Tiesin vain sen mitä Finnkinon sivuilla leffasta oli kerrottu;
tarina susi soturiprinssistä pienellä jännityksellä.
Leffan ikäraja on K7 eli 5vuotias vanhempien seurassa saa mennä.

Tässä kuitenkin lainattuna arvostelua elokuvasta minkä vasta myöhemmin löysin.
Lainattu täältä.
Mononokea ei kannata sekoittaa Miyazakin ohjaamiin kokoperheen elokuviin Naapurini Totoro ja Ponyo rantakalliolla. Vaikka kyseessä on animaatio ja fantasiaelokuva, on Mononoke kuitenkin ennen kaikkea sotakuvaus. Äänimaailma huokuu uhkaa jo Studio Ghiblin söpön Totoro-logon ilmestyessä ruudulle, irtopäät ja -ruumiinosat sinkoilevat taisteluiden keskellä ja vainajat kasaantuvat keoiksi. Animaatiolle Suomessa asetettu seitsemän vuoden ikäraja onkin siksi uskomattoman alhainen.

TÄMÄ LEFFA EI OLE LAPSILLE!!!
Ei siis missään mielessä!
En tiedä millä perusteella tämä on saanut K7 leiman.
Tässä kuuluisi olla K15 tai ainakin K11.

En ole pitkään aikaan nähnyt leffaa missä lentää niin paljon päitä ja ruumiinosia irti.
Elokuvaa missä valuu verta solkenaan.

En tiedä mitä ajatella, sillä eikö noihin ikärajoihin pitäisi pystyä luottamaan?
Mitä kukaan on ajatellut jos näkee tämän soveltuvan 5-vuotiaalle lapselle?
Mutta esim. Dreamworksin Näin kesytät lohikäärmeen ei sovi?
Missä mielessä Prinsessa Mononoke on parempi?

Oma virheeni oli tietenkin se etten pakottanut lapsia lähtemään.
He halusivat jäädä...
minun aikuisena olisi kuulunut pakata kamat ja lähteä pois.
Tuota kadun kyllä...

Mutta silti, EI 5 VUOTIAALLE TARKOITETUSSA LEFFASSA kuuluisi tulla hetkeäkään sellainen olo että tämä ei sovellu lapselle.
Miten tämä on mahdollista?

13 kommenttia:

  1. Mononoke Himen monta kertaa katsoneena olen ihan samaa mieltä että ei ole mikään ihan pikkulasten leffa.. Elokuva on aika pelottava jopa aikuiselle, tai siis jotenkin ne villisikahahmot on niin kamalia, pelottavia :s ja moni muukin kohta.

    VastaaPoista
  2. Kävin aikuisporukassa katsomassa tuon leffan ja ihan sama fiilis jäi eli ei sovi alle 10 v. lapsille ainakaan. En tosiaan ymmärrä millä perusteella tuo K7 luokitus on annettu.

    VastaaPoista
  3. Juu, ei ainakaan alle 10v. Mulla oli matkassa kaksi 7v ja yksi 5v.
    Pitivät sit silmiä aina välillä kiinni. Hurja se on, en ymmärrä miten toi voisi olla mitenkään soveltuva 5-vuotiaalle????
    Ja juuri se villisika jumala kohtaus oli KAMALA. Siis ne isot vertavuotavat haavat ja se veren oksentaminen. Yök...

    VastaaPoista
  4. Kiitos tärkeästä infosta!

    Meillä on pidetty Miyazakin animaatioista, ja olin tuon elokuvan ajatellut lapsille myös hankkia, mutta nyt en hanki. Samoin kuin Disneyn Hiidenpata on lapsille liian pelottava.

    Hyvä ajatus tehdä oma postaus näistä, ei tätäkään olisi muuten voinut tietää.

    VastaaPoista
  5. Ihana jos tästä oli jollekin hyötyä. Halusin vain tämän kertoa ettei joku joutuisi pettymään ja poistumaan leffasta ostettuaan kalliit liput.

    VastaaPoista
  6. Onneks meillä pitäydytään tuossa kirjoitetussa ikärajassa, eli pienenmmällä iällä kuin mitä kirjoitettu on niin ei ole menty, vaikka kuinka olisi saanut, ei tule niin kovia yllätyksiä. Tänään käytiin katsomassa Winx leffa ja se oli hyvä, ei hurjan kamalan pelottava, mutta sopivasti jännä kohta 8.v tytölle. Tosin muutama nuorempi sielläkin itki et "isi mennään kotiin tää on aika jännä" Mietin, että eikös tämän genren leffat kulje aina vähän siinä "synkän jännän" rajamailla kaikki. Mielestäni jopa Totorossa on niitä aineksia paljon.

    VastaaPoista
  7. Juu, mutta mulla olikin kaksi 7v mukana ja tuo leffa on AIVAN LIIKAA 7 vuotiaalle. Moni aikuinen joka tuon nähnyt sanoo että se on aika raaka...siis aikuisenkin mielestä.

    VastaaPoista
  8. Mä olen myös nähnyt tämän ja en minäkään antaisi pienen lapsen sitä katsoa. Meidän Toukka on vielä niin pieni, että en ole ikäraja-asioita joutunut katsomaan ja miettimään, mutta olen aina ollut siinä uskossa, että Suomessa olisi jotenkin todella tiukat nuo ikärajat. Ilmeisesti olen ollut väärässä.

    VastaaPoista
  9. Voi hurja! Kamala kokemus varmasti. Itse ihmettelin joku aika sitten kun tv:ssä pyöri Liisa Ihmemaassa mainos. En olis omia lapsia vienyt sitä katsomaan. Itseäkin pelotti pelkkä mainos ;)

    VastaaPoista
  10. Olen luottanut tähän asti ettei ikärajoissa sallitut leffat ainakaan liian pelottavia ole. Lapseni eivät ole todellakaan herkästä päästä. Mutta tämä leffa oli aivan liikaa.
    En voi käsittää, en millään että tämä olisi sallittu 7v vanhempien seurassa.
    Jos teistä joku nyt katsoo tämän itsekseen, olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä. =)

    VastaaPoista
  11. Suomenkielisenä en Mononokea ole vielä nähnyt, mutta englanniksi tekstitettynä olen joskus onnistunut katsomaan. Ja ymmärrän täysin kantasi K7-ikärajaan, itsekin odotin vähintäänkin K11-rajoitusta. Minua hirvitti eniten sen ruskean villisikademonin "sulaminen" aivan alussa ja tietenkin hirven pään ampuminen irti. Kuvaus on raakaa, tunnelma painostava ja amerikkalaiselokuviin tottuneille poikkeava ilmapiiri tekee sen oudoksi. Mutta jos pystyy ajattelemaan Mononoken enemmän aikuistenelokuvaksi, siitä löytää tärkeän sanoman, oppii yksitysikohtia japanin historiasta ja pääsee kiinnittämään huomionsa huolelliseen animaatiojälkeen. Toivon, että vääristynyt ikäraja ei anna väärää kuvaa Miyazakin elokuvista, joista löytyy sekä vakavia että elämäniloisia teemoja, tai japanilaisuudesta yleensä.

    VastaaPoista
  12. Hei,

    yhdyn täysillä näkemyksiin siitä että Mononoke ei ole lastenelokuva. Tietämättä "Miten Kesytät Lohikäärmeen"-elokuvan K-11 ikärajasta olimme menossa lasten kanssa katsomaan tätä suht. harmittomaksi kuvattua elokuvaa, mutta nuoremman (7v) iän takia se ei onnistunut.

    Meidät ohjattiin sen sijaan K-7 ikärajan omaavan Mononoke-elokuvaan.

    Olemme lasten kanssa katsoneet kaikki paitsi vaikeimpia Miyazakin elokuvia. Esim K-11 Nausicaa on toiminut ihan hyvin, joten ikärajaan luottaen oletimme että elokuva on lapsille sopiva.

    K-7 luokitus on kuitenkin Mononken kaltaiselle erittäin raa'alle ja muutenkin pelottavalle elokuvalle täysin käsittämätön. Päitä lensi vähintään pari kappaletta kun kauloja katkottiin, päitä halkaistiin miekalla läpi elokuvan ja raajojakin lensi katkuttuna muutamissa elokuvan taistelukohtauksissa. Ruumiita syntyi kasoittain, mm. kun sotureiksi värvätyt prostituoidut puolustivat rautakaivosta verenhimoisilta samuraijeilta.

    Tämän lisäksi koko elokuva oli täynnä raakoja ja pelottavia hahmoja ja kohtauksia. Kokonaisuutena se että elokuvatarkastamo on ollut sitä mieltä että tämä on elokuva joka seitsemänvuotias voi käydä katsomassa edes vanhemman seurassa, saati yksin, ja joka olisi sopiva viisiuotiaalle vanhemman seurassa on täysin pöyristyttävä.

    Se että elokuva on piiretty ei mitenkään lievennä tätä asiaa, varsinkin ottaen huomioon Miyazakin erittäin todentuntuisen tavan animoida elokuvansa.

    Elokuva on paljon pelottavampi, raa'empi ja väkivaltaisempi kun esim Nausicaa jolla on ainakin videolevityksessä K-11 leima.

    En suosittele elokuvaa alle 13-vuotiaille. Tähän ovat päätyneet myös ulkomaiset vastaavat elokuvatarkastamot. Suomen ulkopuolella tavallisin ikäraja on nimittäin K-13

    VastaaPoista
  13. On sitä pahempaakin nähty. Kuten Ruohometsän kansa. Ikäraja elokuvassa K3 ja siinä puput repivät raajoja toinen toisensa jälkeen, sairaissa, psykoissa ja huumeisessa olosuhteissa.

    http://www.youtube.com/watch?v=_5I9izys2ek

    http://www.leffatykki.com/elokuva/ruohometsan-kansa/kommentit

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.