24.9.2008

Elämän raakuus ja lapsen viattomuus

Kuka suojelee lasten viattomuutta? Itse äitinä yritän antaa lapsille lapsenomaisen kasvupiirin niin kauan kuin se on mahdollista. Suojelen heidän viattomuutta ja satumaailmaa. Annan heidän unelmoida ja elää tässä hetkessä, nähdä ja kokea maailmaa sellaisena kuin se eteemme tulee.

Olin ajatellut että näin tehdään myös eskarissa ja tarhoissa. Olettanut että lapsille ei tyrkyttämällä tyrkytetä maailman pahuutta. Tuoda elämän raakuutta heidän eteensä kaunistelematta. Että istutetaan lapsi kuuntelemaan mitä pahaa toiset tekee toisille.

Olen niin järkyttynyt tästä päivästä että en tiedä mihin suuntaan pihisen tai puhisen...Miten itse reagoisit tilanteeseen missä tulet ostoskassien kanssa lasten kanssa kotiin ja rappusia kiivetessä lapsesi kertoisi sinulle näin...

"Äiti, tiedätkö miksi tänään lippu on tangossa noin?" Kysyin että miksi...
" No koska yksi poika osti aseen. Hän meni kouluun ja ampui opettajaa. Ja sitten hän ampui kavereitaan. Hän ampui myös itseään päähän ja kuoli."

Siis 6v tyttäreni meni tänään eskariin iloisena ja täysin tietämättömänä eilisistä tapahtumista. Ja niin piti ollakin. En todellakaan uskonut saavani kotiini lapseni, johon koen toisten kajonneen ja havoittaneen häntä.

Myöhemmin illalla hän sanoi minulle: " Äiti, se poika ampui itseään päähän ja joutui siksi sairaalaan. Mutta sitten se kuoli."

Voisin itkeä ja huutaa!!!! Miten kukaan ammatti-ihminen laittaa 6v lapset huoneessa istumaan penkeille ja selittää tälläistä asiaa lapsille? Miten kukaan aikuinen voi kertoa lapselle, että AMPUI ITSEÄÄN PÄÄHÄN JA KUOLI?????????

Mieheni on opettaja ja sen takia myös tämä asia koskettaa minua niin paljon. En todellakaan toivo että lapseni nyt alkaisi pelkäämään että isääkin ammutaan koulussa päähän.

Mihin aikuisten aivot ovat oikein valuneet kun tälläistä juurta jaksaen kertovat lapselle??????

2 kommenttia:

  1. Hui kamalaa!Itse olen lukenut uutiset lasten ollessa hereillä ainoastaan netin kautta,telkkaria en ole uutisten aikaan avannut,tuskin lapseni sitä vielä ymmärtäisikään,mutta en halua silti heidän näkevän pahoja asioita.Sinulla on muuten aivan ihana bolgi,koti ja niin suloiset lapset:)

    VastaaPoista
  2. Ohhoh. Opetusministeriöstä on luultavasti tullut ohjeet (ainakin kouluihin) siitä, miten tapausta pitää käsitellä. Eskareille en kauheasti puhuisi asiasta, paitsi siinä tapauksessa, että joku lapsista ottaa asian esille. Siinäkin tapauksessa asiasta pitäisi puhua lyhyesti, yksinkertaisesti, lapsentajuisesti ja pitää huoli, ettei lasten perusturvallisuuden tunne järky.

    mukavampiin asioihin: Olivatpa ihania synttärikakkuja lapsesi saaneet :) Itse en edes uskaltaisi yrittää leipoa noin hienoja.

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.