6.9.2012

Luomu herkkuja


Shoppailin tänään luomu-herkkuja Karjaalla.
Uusia tuotteita on meidän talossa kaikki nämä.
Tosin nuo "sipsit", ne muistan vaihtarivuodelta Jenkeistä.
(Host äitini oli terveysintoilija)

Voin sanoa noista kaikista NAM NAM!
(Tosin suklaa raw bite säästyy viikonlopulle)
Kookosjauho on kokeilematta, mutta testaan sitä ihaniin gluteenittomiin suklaamuffinsseihin.
Gluteeniton muffinssireseptini on jo hyvä, mutta koitan ujuttaa tuota sinne korvaamaan gluteenittomista jauhoista osan. Olisi taas hiukan terveellisempää.
Mihin sinä muuten käytät kookosjauhoa?


Raaseporissa valmistetaan Herrgårdin upeaa jäätelöä, missä kerma tulee omalta tilalta, eikä sisällä homogenoituja maitotuotteita. Jäätelö on todellakin jäätelöä, aitoa tavaraa eikä lisäainehöttöä. (Vaikka sitäkin meillä välillä syödään...)
Salmiakki ja päärynäjäätelö vievät kielen mennessään.
Ja vinkiksi, vaikka hinta on kova, maku on niin täyteläistä, että tätä jäätelöä et todellakaan syö puolta litraa yksinäsi, vaan siitä riittää isolle perheelle pariksikin kerraksi. =)
Jos herkuttelee harvemmin, voi sen tehdä laadukkaimmilla ja terveellisimmillä tuotteilla.

Meillä luomuilu on vieläkin aika alkumetreillä. Paranee koko ajan.
Rauhassa edetään.
Liha ostetaan kyllä jo luomuna ja mies on huomannut maussa suuren eron.
Maitomme tulee suoraan tilalta, kermoineen päivineen.
Kasvikset ja hedelmät pyrimme ostamaan luomuna tai lähituotettuja. Banaaneja syömme koko ajan vähemmän ja enemmän marjoja ym.
Viljat läheltä, Mustion myllystä ja mielellään spelttinä.
Keksejä ja karkkeja olemme vähentäneet rajusti. Siihen lapset ovat tottuneet ihan hyvin.
Parannettavaa on vielä todella paljon tuossakin asiassa.
Pesuaineet pyrin ostamaan ekologisina ja toimivat ihan yhtä hyvin kuin muutkin myrkyt.
Mutta emme ota tästäkään pulttia. Opettelemme rauhassa, omaan tahtiin.


Jokainen miettii tässä kohtaa varmasti hintaa???
Kyllä, luomu maksaa enemmän.
MUTTA, meillä ostetaan harvemmin mitään eineksiä, keksejä, karkkeja, limsaa ym.
Helposti ihminen käyttää paljon rahaa tuollaiseen.
Jos ennen esim. join pepsi maxia (3vuotta sitten siis) viikossa helposti 3-6litraa, menee minulla tänä päivänä viikossa kaksi luomu limsatölkkiä. Voit arvata kumpi on parempi vaihtoehto...
Emme käytä alkoholia koskaan, joten nautin nuo kaksi tölkkiä nautinnolla viikonloppuisin.
Mies taas rakastaa Cokista lasipullossa, "perjantai-pullo" sekin. =)
Emme myöskään polta...
Tällä hetkellä olen huomannut, että luomuilun lisääntymisenä on kuukauden ruokalasku noussut about 100e.
Mutta uskon saavani senkin pois tekemällä vieläkin enemmän itse.
(Ja ostamalla harvemmin näitä ihania herkkuja...)


On paljon asioita missä olemme niin lähtökuopissa, mutta matkalla ollaan.
Vähitellen on parempi tahti tässäkin asiassa.
Sitä oppii ja sisäistää muutokset paremmin, kun ei höttyile, eikä missään tapauksessa ota tästäkään stressiä.
Stressi on ihmisen varmasti vihollinen numero 1.

Luomuillaanko teillä? Jos ja miten?

36 kommenttia:

  1. Nyt meni jeesustelun puolelle ja isolla kädellä... Huh huh. Pitää varmaan ottaa lasillinen niin rauhotun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ?? Okei. Eli onko se jeesustelua jos sanoo että ei juo alkoholia koskaan?
      Vai se, että tykkää ostaa luomutuotteita?
      Vai se että ei polta?
      Jokainen saa tehdä niin kuin haluaa eikä tässä postauksessa todellakaan ollut kyse siitä mitä muut tekee...
      En mielestäni tuossa saarnaa kenellekään mitään vain kerron miten meillä luomuillaan ja opetellaan asiaa hitaasti omaan tahtiin.

      Poista
  2. Mä tilaan lihat suoraan tuottajalta, ei välikäsiä ja puhdasta. Nyt, kun omat voimat ei riitä kaikkeen, pyrin myös ostamaan vauvan purkkiruuat luomuna :) Kaunis ajatus oli tehdä itse, mutta tuli arki vastaan..
    Mehut ja hillot, sekä leipäkin pyritään ostamaan luomuna, mutta kyllä täälläkin kaikenlaista syödään :D
    Kananmunat voi hakea tuosta lähitilalta muuten myös!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ollaan ajateltu kanssa tuota lihan tilaamista tuottajalta suoraan. Kerran otettiinkin yhteyttä, mutta lihat oli jo myyty, ennen kuin eläimet teurastettu. Kova on kysyntää juu, mutta hyvä niin.
      Kalaa me syödään aika usein kyllä. Tosin se ei ihan luomua ole meidän kaupassa. Karjaan torilta saa kalastajalta ostettua kalaa.
      Hillot ostan luomuna tai teen itse. Torilla on yksi ihana mummo jolta ostan niin hyvää herukkamehua joka vuosi isommat määrät. Mä en enää taida kokeilla mehujen tekoa...inhosin sitä ihan puhtaasti!
      Kyllä meilläkin syödään ihan tavallisia juttuja, ei olla kiihkoilijoita oikeastaan minkään asian suhteen. Mutta pyritään koko ajan enempi luomua ostamaan ja lähituotettua. Ostan siis mielummin suomalaisia tavallisia porkkanoita kuin ulkomailta tuota luomua jne.
      Tuossa lähikaupassa on onneksi todella hyviä munia, mitkä tulevat lähitilalta. Kierrättävät kennotkin. =) Ostan ilolla niitä. Maku on todella hyvä!

      Poista
  3. Mietin vaan meneekö viikonloppu pilalle jos kaupasta on lasipullot loppu....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki menee aikuisella viikonloppu pilalle jos ei saa lasipullossa limsaa...=)
      Miksi pitää etsiä aina jostakin jotakin tökittävää tai negatiivisuutta?
      Mun blogin tarkoitus on tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.

      Poista
  4. hmmm. gluteenittomat suklaamuffinssit! Olis kiva jos joskus kertoisit reseptin, sillä itselläni on keliakia!? :)

    Olen vasta 16-vuotias blogisi seuraaja ja asun kotona niin en voi hirveesti päättää mitä meillä syödään. Sinänsä harmi. Mutta jos mahdollista ja olis rahaa ostaisin luomua. Tosin gluteeniton ruokavaliokin vie hirveesti rahaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä resepti. Olen sen blogiini joskus lisännyt.
      Noi on niin hyviä!
      Ja päälistä voi muokata ihan maun mukaan, enempi ja vähempi kahvia, sulata oikeaa suklaata sekaan ym. Meillä lapset syö nuo hetkessä...

      http://anrinko.blogspot.fi/2010/05/muffinssit.html

      Mulla ei ole keliakiaa mutta olen huomannut, että gluteenin vähentäminen mun ruokavaliossa auttaa vatsaani pysymään parempana. Eli vältän mahdollisuuksien mukaan ja on silleen hyvä olo. =)

      Poista
    2. Ole hyvä. Käy kertomassa että miten onnistui. Nuo määrät kun olen koittanut muistaa, sillä tämä on ihan omasta päästäni tehty.

      Poista
  5. Blogi todella tuo iloa elämääni :)
    Nauramme yleensä tyttöporukalla sun hassuja juttuja! Kiitos siitä! Iloa on monenlaista ;)

    VastaaPoista
  6. Moi! Milloin suoritat arvonnan haalarista? Ei muuten, mutta alkaa nuo keltaiset loppua kaupoista, joten jos ei voitakaan, niin olisi kiva vielä ehtiä tilaamaan se väri ;)
    Kiitos kivasta blogista :)

    VastaaPoista
  7. Hyvä kirjoitus! Marjat metsästä ei kaupan pakastealtaasta ja käytän pesupähkinöitä. Lasten vaatteetkin lähtee puhtaaksi niillä, muuta ei tarvita. Halpaa eikä vie tilaa kaapissa:)En myöskään käytä alkoholia enkä polta. Käytän ne rahat lapsiin ja kotiin. Kaunista loppu iltaa sinne <3 t.äiti Turusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen vielä toistaiseksi ollut LIIAN LAISKA marjojen keräämisen kanssa. Olen ne torilta ostanut.
      Jos ensi kesänä saisin itseni marjastamaan. =)
      Pesupähkinöitä en ole vielä käyttänyt mutta ne mulla seuraavaksi kokeiluun ostettava. olen kuullut paljon hyvää.
      Oletko kokeillut muuten kuukuppia?
      Se on maailman PARAS keksintö ikinä! Menkat muuttuu helpoiksi ja luontoa säästyy niin paljon...ja oma kroppakin tietty pysyy puhtaampana. =)

      Poista
  8. Mielenkiintoinen kirjoitus! Itse pyrin vain suosimaan kotimaista ruoissa, lapset kyllä kestovaipatin. Munat saamme omalta tilalta. Tuntuu että meidän kylältä saa aika huonosti luomua.

    Täytyy kyllä ihmetellä noiden anonyymien asennetta juttujasi kohtaan. Ei kai kukaan pakota lukemaan, jos ei kerran miellytä. No, meitä on moneksi... Jatka samaan malliin, olet ihanan positiivinen. Saan aina hyvän mielen blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin ostan mielummin kotimaista jos vaihtoehtona on se ulkomailla tehtyyn luomuun nähden. Järki siis tässäkin hommassa. Mutta lisäaineet on ne mitä olen karsinut ISOLLA kädellä meidän ruoasta pois. Ja se näkyy meidän atoopikon ihon paranemisena. Ei ole kuin tavallista ihorasvaa suihkun jälkeen enää käytössä. =) Aika mahtavaa siis!

      Juu, tänne aina anonyymit tykkää välillä piikitellä mua ja etsiä negatiivista aiheesta kuin aiheesta.

      Poista
  9. Voi mun mielestä nämä sun kirjoitukset on aina aivan ihania, jotenkin voimaannuttavia. Joka postauksessa on asioita, jotka oikeasti pistävät miettimään omia toimintatapoja ja tottumuksia. Asioita, joita itse ei ole edes sen suuremmin ajatellut, kuten tuota että lisäaineiden poisjättö voisi auttaa iho-oireisiin.

    Vanhemmillani on mökki, jossa kasvattavat kaikki tuotteet luomuna ihan vain oman perheen käyttöön. Sieltä saamme perunat, porkkanat, lantut, nauriit, sipulit, punajuuret yms. täysin luomuna ja vielä kotiinkannettunakin :) Vihannesten ja juuresten lisäksi omenat, tyrnit, vadelmat, mansikat, herukat, karviaiset ja luumut tulevat mökiltä myöskin. Mustikat ja puolukat poimitaan omasta metsästä. Ennen mökillä oli kanojakin, joiden munat olivat niiiin hyviä, aivan erilaisia kuin kaupan munat. Itse kun olen pienestä pitäen kasvanut "oman maan tuotteilla", niin tuntuisi hullulle ostaa kaupasta esimerkiksi ulkomaisia porkkanoita. Harvassa on ne kerrat kun on omat sipulit tai perunat olleet loppu ja joutunut kaupasta ostamaan, ja kyllä sen eron ulkonäöstä ja mausta huomaa. Mitään marjoja en ole kertaakaan elämässäni ostanut, en pakastealtaasta enkä toriltakaan :) Ja minä kun en todellakaan ole henkeen ja vereen luomuruuan kannattaja, vaan asiat ovat ikään kuin itsestään menneet näin ahkerien vanhempien ansiosta :). Lihaa saa meillä todella huonosti luomuna, olisi ihanaa saada ostaa se suoraan tilalta, tai edes lihatiskiltä. Lähin lihatiskikin kun on naapurikaupungissa, jossa tulee aika harvoin käytyä :(

    VastaaPoista
  10. Samoilla linjoilla olen kanssasi. Vuoden on meillä johdollani tutustuttu terveellisempään ruokaan ja luomuun, vaikka ei meillä ennen sitäkään ole juurikaan eineksiä tai valmis leivonnaisia yms. kaupasta kotiin tuotu. Myös kuluneena vuonna on muut kodin aineet; pesuaineet, kosmetiikka jne. ovat olleet vaihdossa, tarkkailussa. Asiaan vaikuttanee paljon lukemani/näkemäni; Marjoja ja maskaraa, Oikean ruuan puolesta, Food Inc. jne.
    Minusta hyviä ohjeita ovat esim;
    -Syö se minkä voit mielessäsi visualisoida ja minkä tarkoituksen tiedät, esim. emulgointiaine, miltä se näyttää, mitä se on, mitä se tekee?
    Toimi nimittäin itselläni, kun työssäni näin/käsittelin kys. ainetta, eikä sen jälkeen ole huvittanut sitä syödä, välttelen.
    -Syö niin paljon herkkuja, kuin jaksat niitä itse tehdä.
    -Mieluumin aitoja aineksia vähemmän(esim.voita, sokeria), kuin korvikkeita enemmän(esim makeutusaineita, käsitelyjä rasvoja)

    Meilläkin edetään rauhassa totutellen ja varojen mukaan, mutta olisin ihan valmis vaihtamaan kaiken reiluun, luomuun, lähiruokaan jne. jos sen voisin tehdä. Kesäisin kasvaa ruokaa omallakin pihalla ja metsän antimet noudetaan myös. Luottoni on vahva, enkä jaksa oikein ymmärtää esim. vääntöä luomun eduista//haitoista tms.
    Uskoni teolliseen viljelyyn ja teolliseen elintarvike tuotantoon on romuttunut täysin. Enkä sano sitäkään , että luomun tai reilunkaan tuotantoon voisi luottaa sen enempää, reilussa kaupassakin on paljastunut hirveitä aukkoja. Mutta sen se on väärin, että ruokaan ja sen tuotantoon ei voi luottaa täysillä, kun pitäisi voida!
    Ajattelen nykyyään hiukkasen toisin myös ravitsemusuosituksista; onko maito tai vilja sittenkään niin välttämätöntä? Toimisiko oikeasti terveellisemmän ruuan vero/hinnan alennukset ja epäterveellisemmän korotukset, ei ole mitään järkeä, että paska safkaa saa halvalla ja terveellisemmästä joutuu maksamaan. Sokerivero ei kuulosta niin pahalta, kun esim. jugurteissa saisi minusta olla järestäin vähintään 30% vähemmän sokeria. Ja tilamaidon kohdalla on selvä kehittämisen paikka; jos joku haluaa valita käsittelemättömän maidon, niin nykyaikaisin menetelmin pitäisi olla mahdollista tuottaa myös sitä täysin turvallisesti, jos tahtoa löytyy!

    Vihreässälangassa oli juuri juttua kemikalisoitumisen uhkista:
    http://www.vihrealanka.fi/uutiset/vaaralliset-kemikaalit-ovat-yh%C3%A4-suurempi-uhka-kehitykselle

    Suosittelen kaikille myös kirjaa SUOMALAINEN RUOKALASKU.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kirjoitus!
      Mä olen vaihtanut pesuianeita juurikin vähitellen ekologisiin. Omia meikkejä vähitellen kanssa mennyt vaihtoon. Nyt ollut kiinnostuksen kohteena vaatteet. Pojilla onkin paljon luomupuuvillaisia vaatteita, itsellä ei. Mutta olen todennut itselläni ja miehelläni, että ostamme parempia vaatteita, myös kirpputoreilta, jotta ne kestäisivät pitkään, vuosia käytössä. Olen huomannut, että minulla alkaa olemaan upeasti vaatteita, joita olen käyttänyt 5 vuotta tai jopa kauemmin. Lempi saappaat ovat jo 8 vuotta vanhat, kumpparit saman verran...tosin kumpparit pitäisi ostaa uudet.

      Mä olen juuri jättänyt viljat pois omasta ruokavaliosta, tai siis gluteiinin. Pyrin käyttämään siemeniä ym. kun teen itselleni "leipää". Tulee tosi hyvää ja terveellistä.

      Tuo on hyvä sääntö, että syö vain sen verran herkkuja kun niitä jaksaa valmistaa.
      Tai raaskii ostaa laadukkaampia. Kuten tuo jäätelö. Jos litra maksaa 17e, sitä syö vähän ja nauttien, eikä todella joka päivä. Toimii!

      Mä en luota ravitsemussuosituksiin enää yhtään. Päätin tänään lopettaa ravitsemusterapeutilla käymisen. Hän viimeksi kehoitti käyttämään rypsiöljyä, margariinia, rasvatonta maitoa sekä makeutusaineita...EI EI ja EI!!!
      Juuri tuota olen tehnyt vuosi kausia ja nyt aion tulla terveeksi. Eikä noiden kanssa niin tapahdu.

      Tulen kirjoittamaan tästä viljattomuudesta.
      Sillä monta muutosta on tullut tuon myötä mun vatsaan. Homma jatkuu. =)

      Kiitos kirjavinkeistä! Tarvii noihin perehtyä kanssa. Nyt menossa Heikkilän kirjat, mistä olen saanut monta hyvää vinkkiä.

      Poista
  11. On hyvä kiinnittää huomiota siihen mitä suuhunsa pistää,mutta järjen käyttökin on sallittu! lähiruoka on aina hyvä vaihtoehto silloin kun sitä on saatavissa.Luomu ei ole aina parasta ja terveellisintä,eikä puhtainta - vaikka niin kuvitellaan! usein esim.haitallisia mikrobeja ja nitraatteja ihan järkyttäviä määriä johtuen "aidolla lannalla"kasvattamisesta ja usein tuotteet ovat täysin syömäkelvottomia kun päätyvät kuluttajalle. Samoin tämä nykymuoti syödä ja juoda täysmaitoa ja aitoa voita kasvisrasvojen sijaan on jo nostanut suomalaisten kolesterolitasoa ja sitä kautta tulee jatkossa lisäämään sydänkuolleisuutta - eli ojasta allikkoon ollaan menossa! Samoin en todella ymmärrä miksi jätät viljat pois ruokavaliostasi jos et ole keliakiaa sairastava! Haitat ovat moninkertaiset hyötyyn nähden.Terveisin ravitsemusasioista paljon tietävä äiti ja terveydenhoitoalan ammattilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuostahan mä juuri olen kirjoittanut, että lähiruokaa aina mieluummin kuin ulkomailta tuotua luomua. =)
      Ja viljat, no, jos vatsa turpoaa n. 17cm monta kertaa viikossa ja olen elänyt 4v kärsien ripulista mihin ei millään tutkimuksella löydy syytä. Lääkärit neuvoo syömään ripulilääkkeitä, niin silloin on ehkä tehtävä jotain?
      Kokeilin viljattomuutta kun luin ihmisten kokemuksia samasta asiasta. Ja kas kummaa! Ripuli hävisi eikä vatsa turpoa, eli tule väsynyt höntti olo enää. Eli tuossa syy miksi jätän ne pois. HYVÄ OLO! Jos jokin tekee huonon olon, on varmasti järkevää niiden syöminen lopettaa tai ainakin välttää mahdollisimman hyvin, eikös?
      Ja kolesteroli, no, mulla arvot on huippuhyvät. Ja se vähä mitä maitoa tai voita käytän, on sitä itseään. Jos näkee mitä margariineihin laitetaan, mistä ne tehdään, ei niitä kyllä todellakaan halua itseensä enää pistää.

      Poista
  12. Kyllä luomuillaan, milloin mitenkin. Lihaa emme syö emmekä kola-tai energiajuomia käytä, limsaakin hyvin harvoin. Itse en edes tykkää limsoista, mutta mies tykkää :)No ei me polteta tai juoda myöskään, ne rahat menee siihen luomuun sitten. Paljon omassa blogissani kirjoittelen luomuvalinnoistamme, mutta aika pieninä annoksina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun blogista olen saanut monta hyvää vinkkiä.
      Mies rakastaa lihaa, minä en ole koskaan kovasti välittänyt, mutta vähän syön.
      Mä kanssa kirjoittelen vähän joskus, kun tämä aihe tuntuu aiheuttavan närästystä...

      Poista
  13. Minusta on täysin järjetöntä maksaa jäätelöstä 17e litralta!voihan siitä tulla itselle ylevä olo,kun tuntee toimivansa "luomusti".itse ajattelen että osa luomuilusta kumpuaa siitä,että se antaa tunteen asioiden hallinnasta "olen erityinen,annan lapsillekin tarkkaan syynättyä ravintoa.ja koska se on kallista,sen täytyy olla laadukasta".maalaisjärki kunniaan tässäkin asiassa.en usko että ruokaan fiksoituminen tuottaa merkittävästi parempia tuloksia kuin tavallinen,terveellinen ruoka(mitä se sitten onkaan,siitä on miljoona eri mielipidettä).tietysti on eri asia,jos on erityisiä terveysongelmia kuten sinulla.itselleni tämä nykyään joka tuutista tuleva ruokakeskustelu aiheuttaa puistatuksia ja ajatuksen "voi mitä vouhotusta"!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kyse, että saa itselleen ylevän olon. =) Miten näitä mun kirjoituksia saadaankin väännettyä vaikka mihin asentoon...
      Jos itse valmistaa jäätelön aidoista aineista, maksaa sekin, aika paljon enemmän kuin kaupan jäätelöt. Sitä vaan miettii että mitä niissä on...MUTTA minä en kestä homogenoitua maitoa. Eikä se ole vouhotusta. Se on ihan todettu juttu tässä monenkymmenen vuoden aikana.Maha voi hyvin kun en käytä sellaisia maitotuotteita ja vielä paremmin kun jätän viljat pois. Onko hyvä olo vouhkaamista?
      Mutta mekin syömme niitä tavallisia jäätelöitä välillä. =)

      Ei meillä vouhkata tästäkään asiasta. On mielenkiintoista miten paljon närää tälläiset kirjoitukse aiheuttaa. Kun ostaa luomua herkutellaakseen on se vouhkaamista ja järjetöntä. Mutta jos tykkää mennä esim. baariin viettämään iltaa ja käyttää yhtenä iltana aika paljon enemmän kuin tuon 17e on se normaalia ja järkevää. Siis monen mielestä. Ja minusta, on aivan sama käyttääkö rahansa kalliiseen aitoon jäätelöön vai esim. alkoholiin. Jokainen nautiskelee ihan omalla tavallaan.
      Tässä jutussa olikin pointtina herkut. =) Eli tuotteet, mitä on ilo nauttia ja juhlistaa jotkain hetkeä, esim. tyttäreni 10v syntymäpäivää mikä on huomenna.

      Ja vielä tuosta jäätelöstä. No, jos maistat tuota joskus, huomaat eron. Ja huomaat eron jo tuotteen painossa ja tiiveydessä. Tavallista jäätelöä syö yksi aikuinen helposti 3dl. Meitä söi eilen 3lasta ja yksi aikuinen yhteensä tuon 3dl ja kaikki olivat aivan täynnä jäätelöä. Eikä siinä ollut kyse ylevästä tunteesta. Lapsille tuo oli jäätelöä, eivät tienneet onko se luomua vai mitä, saivat vain tarpeekseen pienestä määrästä herkkua,koska se todella on herkkua.

      Poista
  14. Pahoitteluni,ei ollut tarkoitus aiheuttaa pahaa mieltä sinulle!ei ollut tarkoitus väännellä tekstiäsi,ne olivat vain ajatuksiani aiheesta.halusin vain tuoda esille mielipeeni luomuilun lieveilmiöistä.minusta eri mieltä oleminen ei ole negatiivisuutta!ja kirjoituksia kukin lukee tavallaan,toivottavasti blogiasi saa lukea olematta aina samaa mieltä.olen usein ihan eri aaltopituudella kanssasi,mutten tunnista itseäni piikittelystä tai negatiivisuudesta.seuraan blogiasi suurella mielenkiinnolla juuri siksi,että olen usein eri sfääreissä kuin sinä blogissasi.minusta se on hauskaa!aito keskustelu tai ajatustenvaihto ei kai tarvitse olla pelkkää myötäilyä tai jeesjees-meininkiä.

    VastaaPoista
  15. Täysin samaa mieltä kuin edellinen!
    Ärsyttää ainainen myötäily, lässytys ja samaa mieltä oleminen. Kaikki muu on automaattisesti lokeroituna "mikäs anonyymiä tänään nyppii".
    Asiat asioina!

    VastaaPoista
  16. Kerrankin meni gluteiinittomat jauhot väärään kurkkuun ja lätinä tyrehtyi.
    Ei tämä niin vakavaa ole jos joku ei ole samaa mieltä kanssasi. Tylsäksihän se käy ennenpitkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mun lätinät tyrehdy eikä menneet jauhot väärään kurkkuun. =)

      Poista
  17. Veikkaanpa kyllä, että monilla ravitsemus alan ammattilaisillakin on paljon tiedoissa aukkoja/päivittämisen varaa,niin pienemmissäkin, kuin isommissakin paikoissa, niin terkkareilla, kuin lekureillakin. Mistähän mahtaa olla peräisin tiedot mikrobeista ja nitraateista...? Käsittääkseni, kun luomussa voi käyttää muutakin pätevää lannoitetta, kuin lantaa... En mä sitten ttiedä onko ne kemmikaali jäämät sen parempi vaihtoehto...
    Minusta mittarina toimii ruokavaliossa juurikin tämä Anrikon keino, että kuuntelee omaa kehoaan; esim. jos maha pelittää paremmin ilman viljoja, niin miksi niitä silloin pitäisi syödä, vaikka testeissä ei keliakiaa näykkään, nykyään puhutaan myös gluteeniherkkyydestä, jolle ei ole vielä testejä.
    Ja hyvä sääntö on myös se, että kaikkea voi syödä kohtuudella; makeaa, rasvaista... Tärkeintä on mistä koostuu päivittäinen ruokavalio, eikä herkkuhetket.
    Itse, sekä perheeni, haluan välttää liiallisia lisäaineita ja eineksiä, ylijalostettua ruokaa.
    Puhun ihmisten kanssa mielelläni ruuasta, minulla on omat näkemykseni ja mielipiteeni, enkä pakota muita niihin; mulle on se ja sama jos joku huuhtoo hunajamarinoidut broilerin suikaleensa batterylla alas, kuin toisille pitäisi olla sama mitkä mun valinnat on.
    Toiset panostaa toisiin juttuihin ja minä toisiin.
    Ja joka tuutista tulevan ruokakeskustelun voi skipata helposti jos ei kiinnosta.
    Menneinä vuosina nämä jutut olis mustakin jotain hapatusta, niin mielipiteet muuttuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Gluteiiniherkkyys on juuri se mistä olen lukenut. Ja siksi aloin tätä testailemaan.
      Jos syön palan leipään, tule heti kamala himo syödä monta palaa. Ja sitten tulee hirveä väsymys ja pää menee sekaisin, vatsa turpoaa sen 17cm ja parin tunnin päästä tulee ripuli. Eli reaktiot on niin selviä. Kun en koske viljoihin, olo on hyvä, vatsa ei turpoa, ei väsytä ja ei ole sitä ikävää ripulia. Jos joku tulee sanomaan mulle, että on vaarallista keholleni olla syömättä viljaa vaikka mulla ei ole keliakiaa, niin nauran kyllä.
      Oma keho kertoo paljon ja nyt mä opettelen koko ajan kuuntelemaan sitä enemmän. Ja paino tippuu hissukseen siinä sivussa. =)
      Kiitos kirjoituksestasi, tosi asiallinen.

      Minua nauratti tämä kohta: "mulle on se ja sama jos joku huuhtoo hunajamarinoidut broilerin suikaleensa batterylla alas, kuin toisille pitäisi olla sama mitkä mun valinnat on. Toiset panostaa toisiin juttuihin ja minä toisiin."

      Mä ajattelen juuri samalla lailla. Kerron mielelläni kokemuksistani ja ajatuksista, mutta en mä tätä ole kenellekään tyrkyttämässä. Ja jos jotain tämä närästää niin se ihmetyttää.

      Mä olen miettinyt että onko tämä keskustelu aivan liian tulenarkaa täällä mun blogissani? Tosin, niin oli kaksi vuotta keskustelut mun masennuksestani. Aikamoisia kommentteja silloin tuli ja mua haukuttiin ym. kun kehtaan avoimesti siitä puhua. Mutta puhuin vaan. Ja nyt on ajateltu että on hyvä kun asioista puhuu avoimemmin.
      Taitaa tämä ruokahomma mennä samalla lailla. Kahden vuoden päästä ei kukaan pidä luomuilua typeränä...

      Eli taidan jatkossakin tästä ajatuksia jakaa.
      Koska mua asia kiinnostaa ja blogissani kirjoitan asioista, mitkä milläkin hetkellä on elämässäni pinnalla.

      Iloista viikonloppua!

      Poista
  18. Heippa, kommentoin minäkin.
    Meillä ei luomuilla tarkoitushakuisesti, vaan satsataan kotimaisiin tuotteisiin. Kotimaiset tavanomaisen tuotantotavan avomaan vihannekset esimerkiksi ovat puhtaampia kuin keskieurooppaalainen luomu, koska lannoitteiden ym. lisäksi tuotteisiin jää jäämiä myös ilmansaasteista ja liikenteestä, vaikka viljelytapa olisi kuinka luomua tahansa. Lisäksi minusta tavaroiden tuominen lentorahtina tai laivallakin tänne meille, missä on omaakin tuotantoa suuresta osasta tuotteita, on aika älytöntä.

    Luomu on hieno juttu, silloin kun se toimii käytännössä, kuluttajat ja tuottajat kohtaavat, kaikki ovat tyytyväisiä jne. Tai että käy kuten sinulle, huomaat puhtaan ravinnon tekevän fyysisesti hyvää. Julkista keskustelua seuratessa tulee tosin silloin tällöin mieleen Hans Välimäen kommentti siitä, miten luomu- ja lähiruokahype on nykyajan anekauppaa: Sunnuntaipäivällisen tykötarpeet ostetaan punottuun pajukoriin torilta, tehdään kotona slowfoodia ihanasti perheen kesken, ja sitten loppuviikko syödään Amicassa, einestä ja mitä nyt milloinkin. Minä toivoisin, että jokainen luomusta ja lähiruuasta pitävä vaatisi niitä (tai edes kotimaisia elintarvikkeita) tarjottavaksi myös lasten päiväkodeissa, vanhustenhuollossa ja työpaikka-sekä kouluruokailuissa, silloin saataisiin aikaan todella konkreettinen muutos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti!
      Näin minäkin ajattelen.
      En osta ulkomailta rahdattua luomua jos vastaava kotimainen hyvä tuote on tarjolla. Siinä ei ole mitään järkeä!
      Minulle luomu tai ruoka yleensä ei ole "kuin uskonto" mitä se tuntuu monelle olevan.
      Etsin hyvää oloa, parannusta sairauksiin ja oireisiin mihin ei löydetä kunnon syytä. Mitä siis edes ylipaino ei selitä. Vastaus on varmasti sitten ruoka.
      Eilen testasin taas palan ruisleipää. Meni puolituntia ja vatsa VALTAVA pallo. Heti turposi. Siinä mun todiste. Sama tulos kaikesta viljasta, vaikka olisi luomua ja vaikka mulle ei sitä keliakiaa ole.

      Meillä ei ole minkään asian suhteen hypeä. Ei uskonnon, ei ruoan, ei tyylin,ei minkään. Koitamme oppia elämään tässä ja nyt ja oppia oikeasti kuuntelemaan itseä ja läheisiä.
      Uskoisin että sitä kautta löytää rauhan ja onnen omaan elämään, ainakin meidän.

      Poista
  19. Erittäin mielenkiintoisia juttuja! Sait juuri uuden lukijan :)

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.