14.9.2012

Lasinen lapsuus - Hirviöt

Tämä video aiheutti kylmänväreet minussa ympäri kehoa.
Silloin näen tarpeelliseksi jakaa tiedon blogissani.
Tämä todella antaa aihetta miettimiseen.
Asiat kun on lapsen silmin niin erilaisia kuin aikuisten...

Ethän katso tätä lapsen kanssa!
Voi olla pienelle aika pelottava...

Jaa ja käy osallistumassa keskusteluun Facebookissa videon omilla sivuilla.
Tämä on asia, mihin me voimme jokainen aikuinen vaikuttaa omalla käyttäytymisellämme.

29 kommenttia:

 1. Hyi kamala, ihan palakurkussa katsoin. Itse olen viettänyt juuri sen lasisen lapsuuden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä pysäyttää. Vaikka ei olisikaa alkoholisti, jokaisen olisi hyvä miettiä milloin ja missä sitä alkoholia nauttii. Lapset kokee ja näkee humalaisen aikuisen niin eritavalla kuin ajattelemme...
   Lapseni näkivät junassa täysin sammuneen aikuisen. Ennen sammumista hän hoiperteli ja kaatui meidän päälle, ONNEKSI mieheni sai hänet kiinni eikä kaatunut lasten päälle.
   Lapset katseli ja kuuntelivatsen örveltämistä siinä. Pelotti tosi paljon.MOnen monta päivää tuon jälkeen he kyselivät lisää asiasta.Se jäi vaivaamaan.
   Jos he näkisivät vanhempansa edes puolet paremmassa kunnossa, jäisi se mietityttämään.
   Alkoholi voi olla hauskaa ja kivaa sopivassa seurassa. Mutta lapset, he eivät koskaan sovi tuohon yhtälöön!
   Itse olen absolutisti, mutta en tuputa ajatuksiani muille. Vain sitä, että miettisi hetken milloin kännit ottaa ja miltä se lapsista tuntuu.

   Poista
 2. Viimeksi neuvolassa keskustelimme tästä aiheesta. Miten suvaitseva on nykyään yleinen asennoituminen. "eihän se nyt haittaa jos muutaman ottaa" -kuinka pian se muutama onkin enemmän?

  Itse olen viettänyt osittaisen lasisen lapsuuden, jos näin voisi sanoa. Suvussamme on muutama alkoholisti ja tietysti minä näin heitä usein kun olivat humalatilassa. Se oli pelottavaa. En käy baareissa, koska en voi sietää humalassa örveltäviä ihmisiä, jotka useimmiten vielä puskevat lähelle ihoa. Hyi.

  Muistan, miten joskus ajattelin setäni käyttäytyvän oudosti. Nyt aikuisena olen ymmärtänyt, että silloin hän oli selvinpäin. Niin pahasti hän oli alkoholisoitunut, että humalatila oli hänelle normaalia.

  Omat vanhempani ovat aina olleet kohtuukäyttäjiä. Yksi kalja saunan jälkeen, useampi joskus harvoin kun lapset eivät olleet paikalla. En ole koskaan nähnyt omia vanhempiani humalassa ja pidän huolen, että myöskään omat lapseni eivät tule näkemään meitä. No, itse juon ehkä korkeintaan yhden siiderin vuodessa, edellisen taisin nauttia vuonna 2010. Mies juo joskus harvoin saunakaljan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika moni ajattelee että eihän se haittaa, on normaalia ja kuuluu aikuisten elämään.
   Mutta kun se ei kuulu lasten elämään! Siinä se ero.
   Se mikä on aikuiselle normaalia voi olla lapselle todella pelottavaa.

   Poista
  2. Ja piti sano, että hyvä kirjoitus, paljon ajateltavaa.
   Kiva kun kirjoitit.
   Tiedän että tämäkin on aihe josta mielellään vaietaan, mutta enhän mä blogissani osaa sellaista tehdä...

   Poista
 3. Aiheutti kylmät väreet minunkin kehossani. Lasten ilmeet kertovat enemmän kuin yksikään sana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mulla kesti hetki tajuta mistä tuossa oli kyse kun ei sitä pulloa näkynyt.
   Mutta lapset keskittyykin juuri sihen aikuiseen, ei pulloon. Se aikuinen joka on turva muuttuukin pelottavaksi hirviöksi. Varmasti lapselle aivan kamalaa!

   Poista
 4. Hyvä bloggaus jälleen. Aivan karmaiseva video, mutta niin oikein tehty. Lapset eivät ymmärrä alkoholia eivätkä humalaa tai humalaisia ihmisä, eikä varsinkaan sitä että miksi joku tärkeä ja turvallinen aikuinen yhtäkkiä käyttäytyykin pelottavasti ja ei olekaan enään se turvallinen aikuinen! Sanot hyvin tuolla ylemmässä kommentissa että alkoholi ei kuulu lasten elämään. Lasinen lapsuus on mielestäni jotain niin kamalaa ja surullista. Tärkeä aihe josta ei pitäisi vaieta ja hissutella.

  -Sannas-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Mä tykkään jakaa ajatuksia aiheuttavia asioita.
   Tämä koskettaa niin montaa meistä ja on hyvä ehkä pysähtyä miettimään.
   Tästä asiasta ei todellakaan pidä vaieta!

   Poista
 5. Itse myös alkoholisoituneen vanhemman lapsi ja tullut nähtyä paljon sellaista jota pienen lapsen ei pitäisi nähdä. Itse olen absolutisti, samoin mieheni. Meillä ei tule lapset koskaan näkemään sitä mitä äitinsä näki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä periaate!
   Me ajattelemme samoin. Mieheni isä on alkoholisoitunut pahasti, eikä ole nähnyt lapsenlapsiaan nyt ainakaan...öö viiteen vuoteen. Ei siis Panttoniakaan ole koskaan tavannut. Viimeksi kun tapasimme tuli hän paikalla baarin kautta täysin kännissä. Sitä en todellakaan halua lasteni nähdä! Minä ja mieheni olemme absolutisteja. Lapsemme eivät näe humalaisia ihmisiä, pidän siitä huolen. Se maailma EI kuulu lapsille.

   Poista
 6. Jaoin videon facebookissa, oli sen verran hyytävä... Itse oon nähnyt alkoholismia omassa lapsuudessa liikaa, ja nyt näen sitä työn kautta, hoidan lapsia jotka elävät lasista lapsuutta.
  En ole absolutisti, mutta juon harvoin. Koen että siinä ei ole mitään pahaa että lapsi näkee kun aikuinen ottaa vaikka ruoan kanssa lasin viiniä. Tai lauantai iltana yhden oluen. Mun mielestä lapsi saa oppia sen, että alkoholia voi juoda myös sivistyneesti ilman humalaa. Alkoholi ei ole pelkästään paha asia niin kuin suomessa on opittu. Ei se tietenkään ole tarpeellistakaan mutta sitä voi juoda myös niinkuin esim monissa muissa maissa osataan juoda. Nautiskellen ruoan kanssa tai lasillisella ystävän seurassa. Ilman humalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin mä ajattelen. Mun lapset ovat tottuneet että juhlissa aikuiset juovat vähän viiniä ym. Että hillitysti ruoan kanssa se on ihan ok. He tietävät että heidän vanhemmat eivät juo koskaan, mutta tietävät sen että se on oikeassa tilanteessa sopivaa.
   Näin haluan lapsilleni asian viestittää. En halua tehdä alkoholista suoraan pahaa asiaa.

   Poista
 7. Meillä on aina ollut miehen kanssa se periaate ettei meidän lapset tule näkemään vanhempiaan humalassa ja se pitää. Ei kyllä muutenkaan ole humalanhakuista tuo "juominen". Saunan päälle jos yhden siiderin juo, mutta harvoin niinkään. Mustaviinimarja mehu on paljon parempaa ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta kaikki alkoholi on järkyttävän PAHAA, viinistä puhumattakaan. En näe ainuttakaan syytä miksi itse sitä nauttisin.
   Hyvä mehu tai ihana virvoistusjuoma tuo mulle sen nautinnon. =)
   Mutta ymmärrän täysin saunakaljat ja siiderit ystävien kesken ja viinin ruoalla. Minulle ne vain eivät maistu.

   Poista
 8. Hyvä bloggaus! Ja tärkeä aihe. Itse näen asian aikalailla samoin kuin Henna. Eli Suomessa alkoholi on lähes aina vain ja ainoastaan paha. Kun taas Keski-Euroopassa alkoholi on enemmän osa arkipäivää ja yksi tai kaksi on tosiaan yksi tai kaksi. Eikä niitä örveltäjiä siellä näy yhtään samalla lailla kuin täällä meillä.

  Me miehen kanssa kuulutaan niihin, jotka pitävät alkoholista - lähinnä viinistä ja shamppanjasta (ja mies viskistä). Hienoimpiin aterioihin ja juhlistettaviin hetkiin meillä kuuluu alkoholi. Siis se yksi tai kaksi lasia. Ei siksi, että se on alkoholia, vaan siksi, että oikeasti pidämme hyvien viinien mausta. Ja näitä lasillisia tosiaan nautitaan ihan pojan nähden, emme piilottele alkoholia (toki ne kotona olevat pullot säilytetään niin, että lapsi ei vahingossakaan niihin pääse käsiksi) ja uutta viiniä maistelessamme keskustelemme sen mausta ja rypälelajikkeesta siinä aterioidessamme.

  Mies itse on kasvanut perheessä, jossa alkoholia ei ikinä juotu eikä siitä puhuttu ja mies luuli lähes aikuiseksi asti, että alkoholia juovat vain alkoholistit. Eli se oli hänelle todellakin iso mörkö. Asia josta ei saanut puhua. Hän on sanonut, että ei todellakaan halua meidän pojan kasvavan sellaisessa ympäristössä, jossa alkoholista saa niin vääristyneen kuvan. Omassa perheessäni viini kuului hienoimpiin aterioihin ja saunaoluet ja siiderit myös. Vanhemmillani siis, ei meillä lapsilla ;). Mulle siis esim. opiskeluaikana alkoholi ei ollut sellainen houkutteleva kielletty hedelmä kuin esim. miehelleni oli.

  Me toivotaan, että esimerkkimme kautta pojalle kehittyy enemmän keski-eurooppalainen näkökulma alkoholiin. Sitä ei tarvitse pelätä kun sitä kohtuudella ottaa. Ja että tärkeintä esim. viineissä on se hyvä maku (mistä nyt sitten itse sattuu pitämään - mies tykkää syrahista ja minä viognerista), eikä se, että ne sisältävät alkoholia. Nähdään viinit/oluet/viskit/yms kulinaristisena nautintona ja juodaan makunautinnon vuoksi, ei humaltumisen. Ja tietysti haluamme myös pojan tietävän, että on täysin ok olla juomatta alkoholia ollenkaan :)

  -Toukan äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kirjoitus! Kiitos!
   Näin alkoholiin onkin järkevää suhtautua.
   Mieheni perheessä nautitaan hyviä viinejä aterialla. Ne kuuluu juhlaan, mutta kännit ei. Ei silloin kun lapset ovat paikalla.
   Lapseni näkevät siis kohtuukäyttöä ja oppivat samalla, että on ok nauttia hyvästä ruoasta kera viinin ym.
   Meillä kotona vain sitä ei ole koskaan.

   Poista
  2. Juu, eihän sitä tietenkään kannata ruveta viiniä juomaan pelkästään sen takia, että lapset näkisivät kuinka sitä fiksusti käytetään, jos ei kerta itse mausta pidä :) Kuulostaa siltä, että teillä on tämäkin osa kasvatuksesta hyvällä mallilla, eikä mun kirjoitukseni ollut mitenkään sulle (tai muille absolutisteille) kritiikiksi kohdistettu. Sattui vaan olemaan sellainen aihe, josta juuri miehen kanssa keskusteltiin, joten halusin jakaa oman näkökulmani asiasta.

   Tää on ihana tää sun blogi, kun on vakavia aiheita ja keveitä aiheita mukavasti sekaisin! Ja sulla on ihania lukijoita, kun hyvää ja asiallista keskustelua syntyy kommenttien myötä :)

   -Toukan äiti

   Poista
  3. Juu, ei kannata. =)
   Kyllä meillä tämä asia on hyvällä mallilla lasten kasvatuksessa. Enkä mä ottanut kirjoitusta mitenkään itseeni, se oli todella hyvä kirjoitus!
   Kiva jos tykkäät blogistani. Mä koitan aina kirjoittaa asioista, mitkä koskettaa mua ja mistä olisi hyvä jutella.
   Blogini lukijat ovat ihania! Yleensä keskusteluvat ovat todella hyviä ja järkeviä. Luen aina jokaisen kommentin ja vastaan parhaani mukaan.
   Täällä tulee olemaan aina keveää, hömppää sekä välillä vakavampiakin aiheita. Tasapainossa keskenään.

   Poista
 9. voi APUA, raskaana oleva ei pystynyt katsomaan puolta minuuttiakaan. ihan hirveetä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Video on tosi rankka! Se on pelottava. Upeasti saatu kuvailtu lapsen silmin aikuisen kova humalatila. Jos vanhempi tuon katsoo, se saa miettimään omaa käytöstään. Toivon niin.
   Lapsen ei pitäisi joutua koskaan pelkäämään omia vanhempiaan, ei missään tilanteessa.

   Poista
 10. Ei ihan suoraan aiheeseen liittyvää, mutta itselleni tuli vahvat mielikuvat siitä, miten pätkä kuvaa myös mielenterveyongelmaisen kanssa elävän lapsen tunteita. Psykoottinen vanhempi tuntuu juuri samalta!
  Haluan sanoa, että pitäkää pienistä huolta, siellä missä huoleen on syytä tarttukaa asioihin rohkeasti. Kiitos tämän jakamisesta ja ihanasta blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on muuten kanssa totta!
   Muistan kun itse havahduin omaan masennukseeni juurikin siitä syystä, että pinna oli kireällä. Meni hermot about joka asiasta. Huusin lapsille liikaa ja sain heidät itkemään. Se tuntui niin pahalta. Hain olooni apua ja sitä sain. Tänä päivänä voin sanoa olevani terve. Olen nyt eri ihminen kuin kaksi vuotta sitten.
   Apua saa kun sitä pyytää, eikä sitä tarvitse hävetä! Me kaikki tarvitaan sitä joskus.
   Ajattelen itse niin, että jos joku havahtuu tämän videon nähdessään, on se upea asia.
   Jokainen lapsi on tärkeä eikä heidän maailmaansa saa ravistaa aikuisen vääränlaisella käytöksellä.
   Kiitos hyvästä kommentista!

   Poista
 11. Mun omilla fb sivuilla kävi myös videosta aika keskustelu.
  Itse videota en aio katsoa, tiedän etten pysty.
  Meillä ei juoda lasten nähden, ei edes saunaolutta, ei edes viinilasillista, koska ei vaan koeta sitä tarpeelliseksi.
  Joskus tooodella harvoi, eli n.pari krt vuodessa juodaan viiniä juustojen kanssa sillon kun pienet ovat menneet nukkumaan ja teinit katselevat kanssamme telkkaria ja he saavat kokista.
  Mä olen aika ehdoton ja tiukka alkoholin kanssa, musta se vaan ei kuulu lasten silmille enkä ymmärrä miksi lasten pitäisi kohtuukäyttöäkään nähdä tai oppia. Se EI kuulu lasten elämään.Piste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se video nyt niin kamala ole.Katso vaan. Siinä ei tapahdu mitään ikävää lapsille. Kuvattu vain hienosti lapsen näkökulmasta se miten pelottava aikuinen voi olla.
   Sain juuri kuulla anopiltani, että mieheni isäpuolen työpaikalla vastattu tästä koko projektista. Lähetin KIITOKSET suoraan sinne. En tiennyt tätä laittaessani tämän blogiini. =) Mutta hienoa että tekävät näin hienoa työtä. Voipi olla todella ylpeä!

   Poista
  2. Mutta niistä lapsista kasvaa aikanaan aikuisia. Ja musta taas olisi hassua, jos ainut muoto missä lapsi törmäisi alkoholiin ja alkoholinkäyttöön olisi ne täydessä tuiskeessa kaupungilla örveltävät. Niitä kun on siellä päivisinkin eikä ainakaan isossa kaupungissa pysty suojaamaan lastaan niiden näkemiseltä.

   Ja edelleen haluaisin korostaa sitä, että viinilasin juominen ja humala on eri asioita. Ensimmäisestä ei lapselle ole haittaa (jos ei nyt välttämättä suuren suurta hyötyäkään), jälkimmäinen ilman muuta pelottava ja vältettävä asia. Jos miettii Euroopan maita niin Italia, Ranska ja Saksa ovat ainakin sellaisia, jossa lasten edessä oluen tai viinilasillisen juominen on ihan normaalia - sitä ei paheksuta ollenkaan (humaltuminen on asia erikseen). Ja niissä maissa on huomattavasti vähemmän alkoholiongelmaisia (tai nuorten keskuudessa häiritsevää humalahakuista juomista) kuin Suomessa. Onko kyse sitten geenieroista, yhteiskunnallisista eroista vai kasvatuksellisista eroista, sitä en osaa sanoa. Mutta jotain siellä tehdään paremmin kuin täällä.

   Eihän tässäkään asiassa varmaan ole yhtä oikeaa tapaa toimia. Se riippuu varmasti paljon myös lapsen persoonallisuudesta. Meidän tapauksessa tosiaan miehellä oli ollut tuollainen tiukka linja lapsuuden perheessään (siellä ei tosin edes teini-ikäisen nähden juotu eikä alkoholista puhuttu) eikä siitä hyvää seurannut.

   -Toukan äiti (joka ei nähtävästi osaa pitää suutaan kiinni...)

   Poista
  3. Toukan äiti on kyllä aika oikeassa.
   Itse ajattelen tässäkin esim. Amerikkaa missä ei saa seksivalistusta pitää kouluissa. Siellä on JÄRKYTTÄVIÄ määriä teiniraskauksia.
   Minusta aina asia, mistä tehdään mörkö ja mistä ei puhuta, voi aiheuttaa moninkertaista haittaa, kuin että asiaa lähestytään turvallisesti ja järkevästi.
   Meillä kotona ei juoda, piste. Mutta asiasta puhutaan. Alkoholi on aikuisille, ei lapsille eikä nuorille. Suomessa suhtaudutaan ihan liian keveästi siihen että teini-ikäiset örveltävät kännissä. Ikään kuin se olisi normaali kokea nuoruutta. Mä olen teiniangstit mennyt selvänä läpi. Ja toivon että lapsenikin menee. Mutta ei se maailma kaadu jos eivät niin tee.

   Poista
 12. kaikela kunnioituksela näitä kohtaan jotka on kokenu kovia alkoholisti vanhempien yms. takia, mut siis en kyllä ihan voi mennä allekirjotaan tota et ois automaatisesti parempi piilotella sitä pulloa. siis jos nyt kuitenkin juo! lapsi saa sen selville tavalla tai toisella. ja onhan siinä sittne sellanen kieletyn hedelmän maku enemänki kun se on niin salainen juttu. mut joo, taidan meneen jatkaan tätä kaljanjuontii :DD
  en ite tiiä noista etelän kulttuureista juurikaan mut oon kyllä pitkälti samaa mieltä kuin tässä http://ossiojutkangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi/117123-valistajat-ponkittavat-suomalaista-alkoholikulttuuria-lapsikorttia-heilutellen

  VastaaPoista
 13. Minä elän perheessä, jossa isäpuoli on alkoholisti. Kamalaa on se, että miten joka kerta kun näen hänet humalassa, tunnen oloni 3-vuotiaaksi pelokkaaksi tytöksi. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin 29-vuotias aikuinen nainen voi vieläkin nähdä pelottavan hahmon edessään.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.