9.6.2012

Sadepäivä & soppari-kurssi

 Kuvat on otettu pari kesää sitten.

En eilen illalla uskonut, että tänään tulisi näin harmaa ja sateinen päivä.
Oikeastaan, tämä tuli tilauksesta!
Koti kun pitää saada kuosiin ja pakattavaa on aikalailla...
Me olemme lähdössä huomenna Sysmään ja sieltä sitten Saarijärvelle maanantaina.
Edessä viikon reissu, mistä 6 päivää olemme Summasaaressa, Saarijärjellä.
Perheemme pääsi vihdoinkin sopeutumisvalmennuskurssille, Aivoliiton järjestämänä.
Olen niin iloinen tästä!


Tiedossa Panttonille tarpeellista kuntoutusta, uimista kylpylässä, perheen kanssa olemista,
kävelyjä ulkona, upeita keskusteluja ja vertaistukiryhmiä.
Ja mikä parasta, minun ei tarvitse viikkoon edes miettiä ruoanlaittoa, siivoamista tai pyykkäämistä.
Lomaa siis.
Tiedän kyllä, että viikko on myös raskas ja hyvin erilainen meille kaikille.
Varmasti antoisa ja ajatuksia herättävä kokemus.


Lapset odottavat mummin ja vaarin näkemistä, uimista kylpylässä ja järvessä.
He ovat innoissaan hotellissa yöpymisestä ja kaikesta uudesta ja erilaisesta.
Viikon kruunaa pikkuveljeni lakkiaiset Sysmässä, kesäjuhlat siis.
Sukulaisia kun tapaa niin harvoin, on kiva aloittaa kesä näin.Onko teistä lukijoista kukaan ollut perheen kanssa soppari-kurssilla?

Ps. Jos minusta ei viikkoon kuulu, tiedätte syyn...

17 kommenttia:

 1. Tollainen kurssi kiinnostaa tosissaan. Harmi vain kun muutimme pois Suomesta. Kaikki tuki ja turva pitäisi esikoisen kohdalla etsiä uudestaan. Sentään puheterapia tulee koulun puolesta.

  Mutta olisin mieluusti kuulemassa mitä tuollainen pitää tarkemmin sisällään ja paljon tuo kustantaa.


  Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haimme kaksi kesää tälle kurssille ja nyt pääsimme. Kela maksaa tämän. Lapsella pitää olla diagnoosi ja mielellään korotettu vammaistuki.Näin meillä Panttonilla. Kurssille haetaan, täytetään monet kaavakkeet ja odotetaan. Hakijoita on valtavasti!
   Meille tämä maksaa vain omaosuuden matkoista, eli yhteensä 18,5e. Ei siis mitään.
   En tiedä kuka muita näitä järjestää. Mutta jos itse pitäisi tämä maksaa, olisi kustannukset tuhansia euroja.
   Pelkästään Panttonin 5pv päivä kuntoutus Helsingissä, missä hän on kello 9-15 ja saa ruoan, maksaa kunnalle n. 2000e. Eli ei meidän perhe, tai pystyisikö kukaan tavallinen lapsiperhe maksamaan tälläistä kurssia itse, missä 5 henkinen perhe yöpyy 6 päivää, täysihoidolla ja lapsi saa kuntoutusta ja muu perhe vertaistukea koko tuon ajan.?
   Olen vain erittäin onnellinen, että me vihdoinkin pääsemme tuonne. On varmasti todella voimauttava kokemus.
   Kerron kyllä kurssista sitten täällä.

   Poista
 2. Hienoa, että pääsitte tuollaiseen! Onnea siitä :)

  VastaaPoista
 3. Ollaan oltu kursseilla, monilla : ) Tytön ollessa pieni oltiin perhekursseilla, nyt tyttö kursseilee jo itsenäisesti nuorten kursseilla.
  Sellaiselle joka ei ole tässä elämäntilanteessa ollut, on vaikea avata sitä kuinka antoisia nuo kurssit ovat. On huikeaa että sua vastapäätä istuu joukko ihmisiä jotka aivan oikeasti ymmärtävät sun perheen arkea ja kaikkia tunteita joita on joutunut käsittelemään.
  Iloitsen vieläkin monista arkea helpottavista ideoista joita kanssa eläjät ovat keksineet omien lastensa kanssa.
  Iloitsen myös niistä ystävistä joita kursseilta ollaan saatu.
  Nyt vaan iloista mieltä reppuun ja matkalle, teitä odottaa huikea viikko (ja näin lähestulkoon kurssipaikkanne naapurissa asuvana vinkki; reppuun myös sadekamppeet. Meille on luvattu sateita ensi viikolle)
  -Sini-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun olette saaneet kursseilta apua!
   Mä odotan juuri noita keskusteluryhmiä yhdessä miehen kanssa. On upeaa saada puhua muiden kanssa, joilla samanlainen lapsi. Me emme tunne yhtäkään perhettä joilla olisi samanlinen lapsi, saati kaksi kappaletta.
   Iloista mieltä on repussa ja hyvä kun vinkkasit sadekamppeista. Olis saattanut jäädä pois matkasta. Pakkaan lapsille kumppareita myöten kaiken. =)
   Sadekaan ei sinänsä haittaa, kun on paljon ohjelmaa sisällä kurssikeskuksessa. Ja kylpylässä on kiva uida vaikka sataisikin kaatamalla. =)

   Poista
 4. Mukavaa sopparireissua!
  Olimme pari vuotta sitten ms-liiton järjestämällä perhekurssilla. Mukana oli vain puoli perhettä, mutta oli se hyödyllinen reissu. Kurssi oli ensimmäinen laatuaan Suomessa, järjestetty perheille joissa nuori/lapsi on sairastunut ms-tautiin. Oli ainutlaatuinen tilaisuus tavata muita samassa tilanteessa olvia perheitä, niin harva nuori/lapsi sairastuu, että vertaistukea on aivan liian vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa että pääsitte tuollaiselle!
   Vertaistuki on minusta niin tärkeää.
   Mielenkiinnolla odotan sitä, miten Automies suhtautuu sisarusten keskusteluryhmiin, kun hän on itsekin dysfaatikko, kuten pikkuveljensä. Olen informoinut asiasta jo etukäteen, että Automies on erityislapsi itsekin.
   Mekään emme tunne ketään, joilla olisi SLI (dysfasia) tai ADD lapsia. Me kun "kamppaillaan" noiden kaikkien kanssa. Sensorinen yliherkkyys on kanssa sellaista, mitä ei voi tajuta, ellei elä sellaisen lapsen kanssa.
   Panttonilla epäillään kanssa nimeämisvaikeutta. Se tullut esille jo kahdessa eri lausunnossa. Vielä vaikea diagnosoida, mutta se hänellä on myös veljensä tavoin.
   Puhe kehittyy kahdella kielellä ihan hienosti, ymmärtäminen laahaa pahasti jäljessä. Ja se jos mikä on hankala muiden ymmärtää, että lapsi osaa suht hyvin nyt puhua, jopa kahdella kielellä, mutta että hän ei ymmärrä puoltakaan mitä hänelle puhutaan.

   Poista
 5. Me oltiin rinsen kanssa vuosia vuosia sitten harvinaisten sopeutumiskurssilla hesassa ja tykättiin ihan hirmusti. Jatkokurssejakin olis ollu muutama mut ne on ikävä kyllä jääny syystä tai toisesta aina väliin. Kurssi oli talvi aikaan ja elävästi jäi mieleen kuinka puskettiin lumisateisessa helsingissä pienirenkaisten rattaiden kanssa vapaahetken ostoksille. :)

  VastaaPoista
 6. Hienoa!!
  Me lähdetään ens kuussa myös, toiseen kohteeseen. Pidin näitä aikoinaan ihan huuhaana ja lähdettiin sopparille hyvin varautuneina. Vaan toisin kävi. Sieltä saatiin niin paljon uutta tietoa, vinkkejä ja aivan mahtavat eväät muutamaksi vuodeksi eteenpäin ettei tosiaan tehnyt tiukkaa hakee tänä vuonna uudestaan, nyt eri kehitysvaiheen sopparille tietty. Meillä lapset tykänneet näistä myös ihan mielettömästi ja tuo reissu on varmasti heille kesän kohokohta. Iltahälinät eikä ajatus kulje, mutta jos sulle tulee mieleen jotain niin sposti kulkee. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla!
   Nauttikaa tekin kurssista.
   Mä aion ehdottomasti hakea myös ensi vuonna...tosin en usko että sitten päästään.
   Olen yrittänyt päästä Automiehen ikäisten kurssille, turhaan. =(
   Haluaisin kovasti saada lisää tietoa ADD:sta. Koska se on "vallalla" Automiehellä nyt eniten.
   Mä en ole unohtanut sun viirejä.
   Mä ompelen niitä kun päästään kotiin. Tarvii tehdä muutama muukin, niin teen ne kaikki kerralla sitten valmiiksi.

   Poista
  2. Hei! Me ei olla varsinaisilla soppareilla oltu. Meillä on niin hyvät vertaistukiryhmät täällä, joten ei ole ollut ainalaan vielä tarvetta. Ehkä sitten myöhemmin, kun tulee murrosiän metkut sun muut..
   Mutta tuetuilla lomilla ollaan oltu 2 kertaa ja voin kyllä suositella lämpimästi. Niille pääsee kai vahasen helpommin kuin sopparille, koska niitä järjestetään useammissa paikoissa (ainakin meidän lapsen diagnoosilla)
   Oli ihanaa kun sai rentoutua niin, ettei kerankin joutunut silmätikuksi lapsen käytöksen takia, kun lähes kaikki muutkin kylpylävieraat olivat samassa veneessä. Ja tietenkin myös täysihoito ja ihana rentoutumisen mahdollisuus!
   Tuetuilla lomillakin on jonkin verran ohjelmaa, mutta pääpaino on siinä että perhe saa halutessaan rentoutua vaikka omissa oloissaan jos niin tykkää. T. Saija

   Poista
  3. Älä Anri niistä ressaa! :)
   Teille tulee varmasti mahtava reissu, toivottavasti vielä kelit suosii ja saatte nauttia luontoretkistä auringon helliessä! :)
   Meillä ei ole tuetuista lomista kokemusta, mutta sopparilla oli tosiaan ihanan huojentavaa kun ei oltu "silmätikkuina", mistä Saijakin mainitsi yllä. Ei tarvinnut selitellä lasten käytöstä eikä mitään kyseenalaistettu. Me oltiin aikoinaan koulunsa aloittavan kielihäiriöisen lapsen ja perheen sopparilla ja nyt onkin sitten murkkukurssi... kääk! :)

   Poista
  4. En stressaa.
   Mua vaan ärsyttää, kun en ole ehtinyt niitä tekemään. Tuossa takaraivossa ne mua muistuttaa koko ajan...
   No, hyvä etten ommellut, sillä olen löytänyt IHANIA, aivan mielettömiä vanhoja romanttisia kankaita, kukkia, pilkkuja. =) Tykkäät varmasti.

   Mä kanssa odotan sitä,että saadaan olla me,meidän perhe, sellaisia kun ollaan. Pojista lähtee ääntä niin paljon, Automies itkee joka välissä turhautumistaan ym. Nyt ei tarvi katsella mulkoilua eikä kuunnella hymähtelyjä. Jee!

   Murkkukurssi...iiks. Aika jännää varmasti!

   Minä ja Pantton mennään elokuussa taas kuntoutukseen, Hesaan Habbeniin. Viikko siellä sitten vielä ennen tarhan alkua. Ihan hyvä, tulee nyt kunnon rykäisy ja saadaan päivitetty diagnoosi pojalle. On hyvä tarhankin kannalta.

   Poista
 7. Oikein antoisaa leiriä teille!! Meidän perhe oli monella sopeutumisvalmennuskurssilla parikymmentä vuotta sitten. Ne kaikki olivat omalla tavallaan erilaisia, mutta aina hyviä. Vieläkin muistan perheet, jotka tapasimme silloin vaikka emme ole sen jälkeen yhteyttä pitäneet (paitsi yhden äidin kanssa olen joskus kirjoitellut).

  VastaaPoista
 8. Hei Anrinko!
  Me olimme samaisella Aivoliiton sopparilla tismalleen samaan aikaan viime vuonna! Aivan ihana kokemus koko perheelle. Loistavia keskusteluja, lapsille tekemistä yllin kyllin, täyshoito ym. Voisin hehkuttaa vaikka kuinka. Ihanaa leiriä teille! Me yritämme nyt marraskuulle hakea ACC leirille Suvituuleen ja sitten tietysti koulunsa aloittavien leirille, kun aika koittaa. Meillä on 5v verbaali dyspraksiasta kärsivä poitsu ja kovasti olen yrittänyt löytää hänelle samankaltaista seuraa. Leirillä ystävystyi Imatralais-pojan kanssa, mutta he ovat vähän turhan kaukana. Olemme muuten kesä-sysmäläisiä, juhannuksena pakkaamme kimpsut ja kampsut ja muutamme viideksi viikoksi kesämökille Valituttalaan. Sysmä on ihana paikka. Kenties törmäämme torilla - tulen nykäisemään hihasta, jos satun tuon pienen kuvan perusteella sinut tunnistamaan... ;-)

  VastaaPoista
 9. Katja
  Ihanaa oli Anrinkoinen leirillämme, jossa tutustuimme nyt toisiimme!!! Väsynyt ja tunteet pinnassa, mutta tyytyväinen leiriin. Meillä poika katseli juuri vihkoaan, jossa myös Pantton vilahtelee ja nauraa rätkätti, kun muistelimme viikkoa. Lämmintä kesää sinulle ja perheellesi.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.