23.5.2012

Niin pihalla!


Minä olen pihalla, siis täysin!
Olen kaikki päivät tekemässä ulkohommia, mutta en tajua oikein mistään mitään.
En ole viherpeukalo, kaukana siitä!
Mutta haluan saada tästä pihasta kauniin.


Olemme tehneet paljon raivausta viime kesän ja tämän kevään aikana.
Kasvimaa alkaa olemaan aika kuosissa, kuorikate vielä puuttuu. Sitä tulee myös tuohon ylätasanteelle, mihin teemme kolme kasvilaatikkoa vielä lisää.
Toki kaivan ensin tuon pintakerroksen kokonaan pois.
Mutta mitä sitten tuohon rinteelle, mikä viistää kasvimaalle?
Jotakin peittämää ja kaunista, helposti leviävää pitäisi saada rikkaruohojen tilalle.


Perunat on maassa, samoin kurkun ja porkkanan siemenet.
Tosin Nella kaivoi melkein metrin syvyisen kuopan toiseen kasvilaatikkoon...saas nähdä mitä tuolta sitten nouseekaan tuon sotkun jäljiltä.

Nyt tarvitsen teidän viisaiden viherpeukaloiden APUA!


 Mitä tehdä?


Olen rikkaruohoja kitkenyt kottikärrytolkulla, homma jatkuu.
Aion lapioida parikymmentä senttiä pintaa pois rinteestä ja samalla pelastan ne perennat mistä tykkään.
Uusi multa tulee tilalle, millaista multaa?
Laitetaanko jokin "verkko" alle, että rikkaruohot eivät palaisi?
Mitä kasveja?

Tuo on hyvin aurinkoinen rinne.
Jotakin helppohoitoista ja suht nopeasti kasvavaa. (Tietenkin, tätähän kaikki toivoo...mutta töitä joutuu silti tekemään, eikös?)
Olen ajatellut laittaa myös isompia kiviä tuohon rinteeseen.



Aidan vierusta on karu aidan rakentamisen jäljiltä.
Järkkyruma postilaatikko lähtee ja valkoinen tulee tilalle aitaan kiinni.
Tuohon nurkkaukseen olisi kiva istuttaa jonkinlainen kokonaisuus...millainen?

Hommaa siis riittää, joten KAIKKI ehdotukset luen enemmän kuin innolla ja suurella kiitoksella.
Hahmottelen näihin kuviin teidän ideoiden perusteella uutta suunnitelmaa.
Näin joku toinenkin voi saada vinkeistä iloa omaa pihaa varten.



Onko viherpeukaloita kuulolla?

24 kommenttia:

  1. Täällä toinen samanlainen, ideoita on jonkin verran itsellä, mutta ei tarpeeksi.. Meidän pihalla taas on noin 10 kukkapenkkiä, joiden alasajon olen jo aloittanut sekä noin 20 erilaista pensasta, jotka nekin ovat saaneet lähtötuomion.. Mutta mitä tilalle, siinäpä se ongelma! Ihania suunnitelmia teillä, odottelen mielenkiinnolla lisäkuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmia on kyllä!
      Saas nähdä mitä saadaan tänä kesänä valmiiksi.
      Eniten haluan saada tuonne puiden alle sen pöytäryhmän, mielellään käytetyn. KUnnostaisin sen sitten. Ja siihen ympärille aloittaisin jotakin kasvillisuutta. Haluan siihen sellaisen ihanan romanttisen ja viityisän oleskelupaikan kesiä varten.
      Mä ajattelin, että otan tän pihalla huhkimisen osana kuntoilua. Hiki lentää ja toivottavasti mukana muutama kilo taas. =)

      Poista
  2. Oijoi, mikä vihersuunnittelijan paratiisi. Saat varmasti joltakin enemmän asiantuntijalta kommentteja, mutta muutama tuli mieleeni. Kun laitat perennoja noihin ryhmiin, nosta reilusti mullan pintaa koholle, laita perennapenkkienkin alle juurikangasta, niin säästyt pahoilta rikkaruohoilta. Ei kannata rajata penkkejä kivillä, koska silloin ruohonleikkuu vaikeutuu. Kannattaa vaan kantata, tai laittaa juuriestoreunusta. Minulla on aika uusi (vanha talo ja vanha puutarha) puutarha itselläni, ja kova työ on kun nuo asiat eivät tässä ole kunnossa. Edellisessä kodissa tein kaikille penkeille noin ja se auttoi hurjasti. Nyt olisi mullakin urakka edessä. Sulla on nyt mainiot kuvat tuossa ja varmasti jonkun puutarhan myyjä, jos ei ole kiireinen voisi auttaa ihan sillai randomillakin. Tulee mieleen vanhoja kasveja, jotka sopisivat teidän ihanan kodin tunnelmaan: särkynytsydän (mulla aiemmassa kodissa isona ryhmänä ja aivan upea), ja vastavuoroisesti ;) palava rakkaus. Malva on todella kiitollinen ja kestävä kuin mikä. Erityisesti vanhojen talojen kasvi. Turhaan ei kannata myöskään pelätä ruusuja, mulla menestynyt, vaikka ajattelin, että ne ovat vaikeita. Pioni on tietty kuningatarperennaja vanhoihin pihoihin upeasti sopii, tarvitsee vaan just tuon kunnon kohopenkin. Ei kuki, jos kasvaa yhtään kuopassa, johon kertyy vesi ja talvella siis kertyvän veden takia jäätyy kovin.No, tämä lista jatkuisi...Iloa sinne pihatöihin. Kun on liikkuvia lapsia (kuten mulla kolme poikaa ja yksi tytöntyllerö) ei pihasta kannata tehdä liian hienoa. Elämä itsessään on tärkeää, niin kuin aina kirjoitat. Pidän susta just sen takia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos vinkeistä! Katsastankin noita ehdottamiasi kukkia.
      Mulla on kolme isoa ryhmää pionia kasvamassa tuossa rinteessä, yläpäässä. Eivät näy näistä kuvista. Ne säilytän ehdottomasti! Lemppareita!
      Ei meidän pihasta saa liian hienoa tekemälläkään. Ei ikinä. Mutta kivemman haluan siitä kuin se nyt on...

      Poista
    2. Ja muuten, ihanan positiivisesti sanottu tuo "vihersuunnittelijan paratiisi". Juuri sitä. Hommaa on, tilaa ja vain mielikuvitus ja tietty rahapussi rajana. Kaiken voi melken laittaa maan tasalle ja aloittaa alusta.

      Poista
  3. Hei!
    En löytänyt ole löytänyt 4. adventti arvonnan tuloksia blogistasi. Uteliaisuuttani kyselen, mutta taitaa olla jo voitto mennyt ohi suun kun aikaa on jo kulunut. Vai kuinka on?
    Kiitos ihanasta ja piristävästä blogista ja mukavaa päivän jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä kun kyselit!
      Hupsis keikkaa. Tuo on unohtunut kokonaan suorittaa. Ai apua!
      Tarviikin hoitaa tuo joulun adventtiarvonnan suoritus joku päivä. Auts kun noloa...

      Poista
  4. No huh, tuli ihan hiki kun katselin mitä kaikkea aiotte tehdä! Mutta hyvähän noita on suunnitella ottaen huomioon maasto,istutuspaikat, mieltymykset, toiveet...

    Meilläkin on samankaltaista puuhaa menossa, uudelle metsätontille(tosin tämä on meillä jo 4:s kesä täällä, mutta nyt vasta laitellaan pihoja) yksi iso kukkapenkki(monivuotiset perennat) ja nurtsia ja pensaita. En tod. ole mikään viherpeukalo, mutta opettelen ja tykkään kovasti häärätä pihalla.

    Suosittelisin teillekkin monivuotisia perennoja, jotka sitten vuosien saatossa kasvavat ja niitä voi myös jakaa muihin kukkapenkkeihin. Ne on niin helppoja ja valikoima on huikea.

    Kauniita on mielestäni myös istutusryhmissä ne ikivihreät tuijat, vai mitä ne on?

    Niistä rikkaruohoista. Niitähän vissiin myydään kukkapenkin pohjalle kaikenmaailman suodatinkankaita yms.(kalliita), mutta sain äidiltäni sellaisen vanhan ajan vinkin, että levittää sanomalehtiä pohjalle, ja siihen multa päälle. Mutta koskaanhan rikkaruohoista ei kokonaan pääse eroon. Jos perustaa kukkapenkin, pitää olla valmis myös kitkemään.

    Mullasta. Me tilattiin kuorma-autolla tuotua sellaista multaa, missä on kalkkia ja hevosenp****a seassa. Jos mullan tarve on suuri, ei mielestäni missään nimessä kannata maksaa itseään kipeäksi multasäkeistä. Mullan hinnassakin vain taivas on rajana. Teilläpäin on myös varmaan runsaasti tyyppejä, jotka tekevät multaa ja kuljettavat sen kotiovelle. Tai sitten monista paikoista voi omilla peräkärryillä käudä hakemassa multakuorman.Yleensähän multa vaatii sen kalkin ja apulannan, jotta siinä mikään kasvaa. Ja mitä happamampi maa, sitä enemmän kalkkia. Mutta sitten tullaan siihe, että toiset kasvit tykkäävät kalkitusta maasta,toiset eivät....

    Ja sit vielä, oliskos ollut Kekkilän nettisivuilla valmiita malleja kukkapenkeistä? Kantsii käydä vilaisemassa.

    Ja hei, eihän kaikki tarvitse valmistua samana kesänä,puutarha on ikuisuusprojekti, se ei ole koskaan "valmis", onneksi.

    Hups, tulipas piiitkä teksti. Asia on vain niin ajankohtainen meilläkin,että näitä asioita tulee paljon mietittyä ja tehtyä.

    Jatka samaan malliin, ihan pihalla olemista!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tämä valmiiksi tule tänä kesänä eikä seuraavana. Mutta aloitan nyt suunnittelun ja tehdään mitä jaksetaan. Ei ole kiire. =)
      Kiitos Kekkilän vinkistä. Käyn senkin katsomassa.

      Poista
  5. Olisipa mullakin noin paljon pihaa!!!
    Minä haaveilen, että saisin kuupuutarhan eli valkoisten kukkien puutarhan. Suunnittelen juuri mihin kohtaan pientä pihaani tuo onnistuisi... käy lukemassa esim http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2011/05/kuupuutarha-eli-valkoisten-kukkien.html

    Suu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, meillä on iso piha, eikä tässä kaikki näy. Talon toinen reuna on sitten ihan oma juttunsa, jota sitten joskus laittelen. Mutta pitää aloittaa jostakin...
      Kiitos tuosta blogivinkistä. Rekisteröidyin heti lukijaksi. =)

      Poista
  6. Vielä jatkan, tuoliin voisi sopia joku kärhö? Niitä löytyy useissa eri väreissä ja niissä on upeat kukat. Minulla on pienikukkainen lumikärhö, sekin on kaunis. Tai sitten kokeilet laittaa siihen tänä vuonna jonkun yksivuotisen köynnöskasvin:mustasilmäsusanna, krassi, tuoksuherne tms näet sitten millaiseksi se tulee ja ensi vuonna hankit jonkun monivuotisen köynnöksen, esim kärhön?
    Suu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kärhöhän tuohon sopisi ihanasti!
      Ostan sellaisen heti perjantaina kun menemme Espooseen vähän ostoksille. KIITOS vinkistä. Tuosta tulee ihana kukkapenkki, todellakin kukkapenkki. =) Katsoin kuvista, että Villa de lyon kärhö olisi niin kaunis. =)

      Poista
  7. HEIPS!
    Olen ensimmäiseltä ammatiltani puutarhuri.. Heh. Omaa pikku-pihaa laittelen, pienin askelin. Käyn pyytämässä tuttavilta, sukulaisilta, ystäviltä perennoja.. Hyvä vinkki saada ilmaiseksi/edullisesti. Ei kannata olla liian ronkeli. Sinänsä mikä tahansa kasvi on nätti tai nätimpi kun huolittelematon pläntti..

    -Tuoliin voisi ajatella myös murattia.. ?!?
    -Vuorikilpi, vanha ja super-kestävä kasvi. Ei välttämättä mikä kaunein, mutta niin helppo ja kiitollinen.. Löytyy monesta vanhasta pihasta.
    -Maksaruohot, sama juttu..
    -Kuunliljat..
    -Isompiin paikkoihin kukkivia pensaita: angervot, hanhikit. Aroniat on näyttäviä..
    -Ota vastaan, jos siule tarjotaan..Isosta pihasta löytyy aina paikka.. :-)
    -Mä tykkään käyttää luonnokiveä, mitä ollaan käyty hakemassa urakalla "jemmoista"..
    -Sepeli/ns. kivituhka, kovin sotkuista. Meillä on ja niin haluaisin eroon -> kiveys, laatoitus. Maksaa vaan NIIN sikanaan.

    Itse laitan kesäkukkia perennojen väliin..

    Pihasuunnitelman tekoon tekisin ihan kartan pihasta, missä näkyy talo, mistä kuljetaan, ilman suunnat.. Näin valokuvista on mun ainakin hankala saada selvää.. Suosittelen tehdä pieni diili jonkun puutarhaopiskelijan kanssa?!? Ota yhteyttä puutarhaoppilaitoksiin...

    ISO tsemppi! Pihan laitto on suurta urakkaa. Samalla NIIN palkitsevaa ja terapeuttista. Ja sekametelisoppakin voi olla niin ihanan tyylikästä!

    TSEMPPIÄ!!!

    VastaaPoista
  8. ..ja PS... nämä on NIIN maku-asioita, mitä pihalleen laittaa. Vähä sama juttu ku sisustus...

    VastaaPoista
  9. Hei! Minulla oli aikaisemmin pieni piha jossa yrityksen ja erehdyksen kautta löysin joitakin suosikkeja. Piha oli suht varjoinen, joten välttämättä samat kasvit eivät viihdy, sinun pihasi näyttää aurinkoisemmalta.
    - Aluksi multa oli huonoa, humus oli hävinnyt, mutta kylvin valkoapilaa joka teki maasta multavamman. Se lähtee hitaasti kasvuun mutta myöhemmin on tosi vehreää ja syrjäyttää rikkaruohoja, mutta siitä voi olla vaikea päästä eroon.
    - Herttavuorenkilpi on vihreä jo heti alkukeväällä.
    - Rentoakankaali, matala maanpeittokasvi, kauniit aina vihreät lehdet, leviää voimakkaasti
    - Pikkutalvio, ikivihreä kaunis matala maanpeittokasvi pensaiden/puiden alle
    - Sormivaleangervo, kaunis isolehtinen perenna, lähtee hitaasti kasvuun keväällä
    - Kuunliljat, kauniita (puoli)varjoisissa reuna-alueissa
    - Varjoyrtti, ikivihreä varpu varjoon
    - Rönsytiarella, myös maanpeittokasvi varjoon
    - Köynnöshortensia
    - Päiväliljat, kestäviä perennoja (puoli)aurinkoon, kaunis pitkänä reunamana
    - Vuohenkuusama, kaunislehtinen matala pensas
    - Pienellä aurinkoisella puolella hyvin viihtyivät sitruuna-ajuruoho, kaukasian maksaruoho ja verikurjenpolvi. Kaikki ovat matalia maanpeittokasveja kuivaan, aurinkoiseen paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, KIITOS!
      Näistä ostan varmasti jotakin meille.
      Tarkastan nuo Googlesta, että miltä vielä näyttävät.
      Upeita vinkkejä!

      Poista
  10. Rinteeseen suosittelen lamoherukkaa tai lamohietakirsikkaa. Ihana syysväri ja varsinkin lamoherukka täyttää rinteen melko nopeasti.

    VastaaPoista
  11. Aivan ihana piha ! Siinä on vaikka mitä mahdollisuuksia, ja mikä ihaninta, hedemäpuut ovat jo isoja : )
    Suosittelen, että suunnittelet pihan huolella, niin ei tule virhehankintoja ja kasveja ei tarvitse myöhemmin siirrellä. Kasvien valinnassa kun otetaan huomioon kasvin leveys ja korkeus, kasvupaikkavaatimukset (valo, maankosteus, maalaji), talvenkestävyys, helppohoitoisuus, lehdistön peittävyys, kukan väri ja kukinta-aika sekä tuoksu...
    Pihan suunnittelun voi antaa ammattipihasuunnittelijalle. Tai voi pyytää suunnittelijan konsultointikäynnille, jolloin kirjoittelet muistiin hänen ehdotuksiaan. Suunnittelu onnistuu parhaiten, jos suunnittelija näkee pihan kokonaisuutena, paikan päällä. Samalla selviää, miten piha kannattaa tehdä, jotta se on pitkällä tähtäimellä toimiva ja helppohoitoinen.
    Ja tietysti jossain kansalaisopistoissa järjestetään puutarhasuunnittelukursseja, jos sinulla itsellä on palava into suunnitteluun : ) Esimerkiksi minä opetan Espoon työväenopistossa pihasuunnittelua.
    Hyvällä pihasuunnittelulla säästää rahaa, ja pääseee muutenkin paljon helpommalla. Ja saa kauniin lopputuloksen : )

    VastaaPoista
  12. Kannattaa tosiaan kysyä tutuilta joilla on piha olisiko heillä sopivia perennoiden alkuja, usein perennat leviävät liikaakin ja niistä antaa mielellään. Ja vanhat suomalaiset pihalajit/-kannat pärjäävät usein paremmin kuin kaupasta ostetut.
    Hyviä vinkkejä olet saanut, mutta pari mielestäni tärkeää käytännön asiaa on, että kun suunnittelet kukkapenkkejä, mieti miten pääset kitkemään niihin ja jättäessäsi numikkovyöhykkeitä istutusten ym. väliin mieti, että mahtuuko siitä ruohonleikkuri.
    Vuorenkilpi, angervot, tarha-alpi, pioni, päiväliljat, kurjenmiekat, pikkusärkynyt sydän, syysleimut, kuunliljat, akileija, malva, asteri, kultapiisku (ja moni muukin) sopivat hyvin peinnepihaan.

    - Anni A.

    VastaaPoista
  13. Samaa suosittelen kuin Peurankello, ei kiviä istutusten reunaan vaan kanttaus lapiolla ja sen uusiminen silloin tällöin. Istuta kasvit riittävän tiuhaan, ei jää välejä rikkaruohoille. Tuhti kerros sanomalehteä tai aaltopahvia ajaa saman asian kuin kallis suodatinkangas, rikkaruohoja tulee silti.

    VastaaPoista
  14. Moikka Anri, omia kokemuksia vuosien varrelta, perinnekasvien ystävältä... ;)Ihan sen perusteella miltä blogisi ja talosi sisutus näyttää, käyn läpi muutaman lajin josta tykkäät varmasti :)
    Ekana sellaisia jotka voi olla keskeiselläkin paikalla ja lähellä istuinryhmiä tms ulkona:
    -Pionit, aivan upeita, eri lajikkeita niin kukkivat vähän eri aikaan. Kaipaa pitkää rauhassaoloa ennen kukintaa, eli saattaa mennä pari-kolmekin vuotta ennen kuin kukkii. Kohopenkki, aurinkoisessa paikassa. Jos on kovin paahteinen paikka (esim.rakennus taustalla tms.) niin kukinta tapahtuu turhan nopeasti. Parasta olisi, jos saisit joukkoon jonkun vanhan pionilajikkeen juurakon palan joltain :)
    -Jalonritarinkannus; upea kaunis ja korkea lajike kukkapenkin taustakasvina. Eri sinisen-liilan sävyjä ja valkoista mm.
    -Kärhöt, kuten on jo aiemmin mainittu. Sopisi myös tuon tuolin ääreen kasvamaan... Joskus hankala; viihtyy -tai ei viihdy ;) Muista istuttaa aika syvälle versus mitä ruukussa ostaessa on, ei tykkää seisovasta vedestä, ja on keväällä kauan kuolleen näköinen jos yhtään viileämpi paikka, mutta kun kasvaa, tapahtuu nopeasti ;)
    -Ukonhattu. Kaunis, erittäin vanha lajike, vähän jalonritarinkannuksen kanssa samantyylinen,kuitenkin myrkyllinen ettei kannata pikkulasten antaa syödä..mutta ei kai nyt ole mitenkään syötävän näköinenkään ja jos on iso piha eikä ihan naperoita niin ei liene ongelma....Tykkäät varmasti ulkonäöstä :)
    Sitten sellaisia joita voi suositella "taustalle", eli tontien reunoille tai siten ettei ihan keskeisellä paikalla:
    -Kellot; muistettava että leviävät hurjasti... mm.ukonkello (iso, sopii taustoille), kurjenkello (sievä, harakan ja kissankellojen isompi muoto)peurankello (tekee pallomaisen kellorykelmän, HURJA leviämään...ehkä omenapuun tms alle...?)
    -Juhannusruusu tai muut sen sukuiset lajikkeet: ihanat kun kukkivat, mutta aika ikäviä kun kukat kuihtuu ja helposti joku ötökkä syö sitten lehtiä, eli kiva tontin taustalla tai vähän kauempana, mutta ei ihan korvanjuuressa esim.istuinryhmän lähellä
    -Kurjenpolvet on ihania, mutta ne on siinä ja siinä sitten että kukinta on kyllä tosi pitkä yleensä mutta jsokus sitten kurjan näköisiä kun kukinta ohi ja lehdistö alkaa kellastua ja voi kuollakin joten johonkin ryhmään paras, jossa sitten muuta kukintaa vieressä kun tämä kuihtuu....Sanotaan että kukkisi aina muttei ehkä käytännössä kuitenkaan..Ihania värejä sinisestä liilaan :)
    Näitä kaikki suosittelen ehdottomasti :)
    Kevätterkuin, tarja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Tarja! KIITOS! Ihania vinkkejä. Näistä hankin ehdottomasti noita kelloja omppupuiden alle. Kiitos tosi kivasta vinkistä. En olisi osannut ajatellakaan.
      Mä en haltsaa noita puutarhajuttuja sitten yhtään. Ei ole mitään ajatusta, ei suunnitelmaa, ei mitään. Sisällä voin sisustaa ja tehdä vaikka mitä, mutta kun pitäisi ajatella pihaa, mun päässä ei tapahdu mitään.
      IHANIA te lukijat kun olette näissä niin taitavia. Saadaan yhdessä meille jonkinmoinen piha vähitellen. =)

      Poista
  15. Hei! Ihana blogi sulla ja ihana puutarha! Täällä asutaan asutusalueella, tontti on iso ja paljas, niin karehtien katson sun isoja puita ja pensaita! Ihan aloittelija olen puutarhan kanssa mutta ihan muutama juttu tuli mieleen. Mulle tuli heti myös ajatus siitä kärhöstä tuota tuolia ja puuta vasten kiipeämään! =) Istuta syvälle ja jätä muoviputken tai letkun pätkä niin, että toinen pää tulee istutuskuopan juurelle. Siitä on hyvä kastella ja lannoittaa kuivalla säällä. Sitten istuta tarpeeksi tihkuun niitä kasveja niin peittää äkkiä mullan pinnan, säästää kitkemistä. Samaten kun käyttää maanpeitekasveja. Taidankin sun kuvien innoittamana tehdä puutarhapäivityksen myös omaan blogiini =)

    VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.