29.12.2010

Pysäyttävä kirja!


Sain mieheltäni kirjan joululahjaksi. Varmasti paras lahja ikinä!
Kirjaa olen ahminut kuin jännintä dekkaria. Olen lukenut ja lukenut.
Kirja pysäytti minut! Oikeasti, se sai mut itkemään.
Järkytyin siitä kaikesta paskasta mitä meille syötetään "hyvän ja terveellisyyden" nimissä.
Mitä suositellaan syötävän ja mitä ne sisältää...
Eikä nyt edes puhuta siitä roskapaskaruoasta, vaan suht "terveellisestä" ruoasta.

Joudun lukemaan kirjan muutamaan otteeseen uudestaan.
Tilaukseen lähtee kirjailijan kirja "Petos lautasella" myös.


Meidän perhe jatkaa rajummalla kädella matkaa luomumpaan ruokavalioon.
Haluamme muuttaa elämämme luonnonmukaisemmaksi ja erityisesti ruokavaliomme.
Meikit shamppoineen alan hankkimaan minulle parempina vaihtoehtoina.
Vähitellen, hissukseen kuulostelemme ja etenemme.

Mehän siirryimme luomumaidon käyttöön puolisen vuotta sitten.
Oma "laktoosi-intoleranssini" hävisi kuin tuhka tuuleen.
Tuohon aikaan lopetin myös Pepsi-Maxin juomisen.
Limsaa olemme edelleen juoneet, mutta vain viikonloppuisin. Nyt siihenkin tulee muutos.

Olemme parin päivän aikana löytäneet muutaman paikan mistä saa luomulihaa.
Lihaa käytämme edelleen, mutta vähemmän ja parempilaatuisena.
Porkkanat ja perunat saamme lähikaupasta, jonne ne tulevat tuosta vierestä, pieneltä tilalta.
Kananmunat saamme myös samasta kaupasta.
Nämä munat eivät omista luomumerkkiä, mutta ovat hyvin lähellä luomua.
Kanat saavat oikeasti olla vapaasti ja syödä hyvää rehua.
Rehua, mihin EI OLE lisätty väriainetta.
(Väriaine kun tekee keltuaisen oikean väriseksi isoissa kanaloissa...)

(Toki isoissa kaupoissa myydään luomumunia, mutta 6/kg ei paljon naurata.)

Minä en halua enää sellaisia munia syödä
  tai syöttää lapsilleni.
Pienen tilan munat on meille siis hyvä vaihtoehto.
Ja ne tulevat tuoreena suoraan tilalta, kerran viikossa.

Maitoa haluaisimme ostaa suoraan tilalta.
En vain ole vielä löytänyt myyjää Raaseporin alueelta.
Satutko tietämään sellaista?
Entä tiedätkö alueelle toimivasta ruokapiiristä?

Hyvän elämän ruokauppa ja Svarfarsin luomutila sijaitsevat Karjaalla.
Eli tarjontaa täälläpäin kyllä on!


On mielenkiintoista tämän matkan aikana huomata, miten oma olo muuttuu.
Häviääkö minulta kaikki outo turvotus, kivut, ripuli ym.
Näille kun lääkärit eivät ole vielä löytäneet mitään syytä.

Luomuun siirtyminen tulee varmasti maksamaan hiukan enemmän.
Mutta en usko, että hurjasti enempää.
Jäähän kaikki turhuudet pois ja teemme enemmän itse.
Lopulta, olen valmis maksamaan ruoasta enemmän, mikä pitää minut terveenä.
Mikä taas luo omalle elämälle paremman pohjan.

Mielenkiintoista tästä varmasti tulee!!!
Ainakin meille.

Ps. Tänään toi mies kaupasta Heinzin luomuketsuppia. Lapsemme kun rakastavat ketsuppia.
Jännä huomata, että häntäkin kiinnostaa homma. Eikä rutise hinnoista enää. Heh.


35 kommenttia:

 1. Itse en ajattele luomua rahapoliittisena asiana, maksan mieluummin hyvistä raaka-aineista, kuten itsekin sanoit. Meillä syödään aina luomumunia, vaikka kalliita ovatkin. mutta lähimunat kuullostaa kyllä hyvältä vaihtoehdolta myös.

  VastaaPoista
 2. Bloggailehan matkan varrelta, mielenkiintoista kuulla jonkun kokemuksia asiasta joka itseä mietityttää, mutta vielä toistaiseksi en asialle ole mitään tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Jarna: Juu, ilahduin kun ovat tuosta vierestä kylästä, pieneltä tilalta. =) Ja ovat alle 3e/kg.
  Aloitamme helppojen raaka-aineiden vaihtamisella luomuun. Siitä sit vähitellen enemmän. Mutta ilman skitsoilua. En halua ottaa tästä stressiä.

  Mari: Juu, bloggailen varmasti!
  Jos mun olo kohenee ja kummalliset vaivat jää pois, pakkohan niistä on kertoa. =)
  Ja kerron myös kokemuksia sitten luomuruoan hankkimisesta ym.
  Meillä kaikki ihan alussa.
  Kaupasta kun ei raaski kaikkea luomuna ostaa, tulee kalliiksi. Siis oikeasti!
  Ja lähiruoka on kanssa tosi hyvä vaihtoehto! Eli en halua ostaa luomujauhoja, mitkä tulis esim. Saksasta, kun saan hyviä jauhoja Mustion myllystä. Tosin ne on kanssa luomua. Mutta siis tämä meillä ajatuksena myös tässä hommassa. Mahdollisimman tuoretta ruokaa mahdollisimman läheltä. =)

  VastaaPoista
 4. Onnea luomuiluun!
  Itsekin yritän vähän katsoa mitä tuotteita meidän taloon ostetaan. Enemmän vain pitäisi käyttää luomua. Tuo luomumaito on muuten ihan uskomatonta! kaverin mahalle ei myöskään mikään maito sopinut, mutta luomumaito käy! kyllä se kertoo jotain luomun terveellisyydestä.

  VastaaPoista
 5. Satsuma: Juu, se homogenointi tekee aikamoisia juttuja monelle. Niin moni Suomessa kärsii "laktoosi-intoleranssista" mikä onkin ns. maitotautia. Mutta Valio ei myönnä tuota.
  On lapsia joilla hurjia vatsaongelmia, ripulointia, oksentamista ym. laihtuvat ja ovat käyneet kaikenmaailman tähystyksissä. Eikä löydy edes sitä laktoosi-intoleranssia. Sitten siirtyvät luomumaitoon (tai jättävät maitotuotteet kokonaan pois) tilanne korjaantuu ja lapsi paranee. Hmm...eikö tuokin jo kerro jotain?
  Parasta olisi saada maitoa ihan suoraan tilalta. Pääkaunpunkiseudulla toimiii maitopiirejä, jotka hakevat maitoa suoraan tilalta. =) Ystäväni on mukana myös yhdessä, jos jotain kiinnostaa?

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen aihe tosiaan..
  Hyvä muistutus,kohti luomumpaa siis!

  VastaaPoista
 7. Ryppymekko: Suosittelen tuota kirjaa ja myös sitä ensimmäistä. (Itsellä se vielä lukematta.) Noiden jälkeen ei tarvitse miettiä että miksi söisi lähiruokaa tai luomua. =)

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa kiinnostavalta, täytyy saada itsekin käsiin tuo kirja. Meillä ostetaan jonkin verran luomua, kaikkea ei ole kuitenkaan olla raaskittu hinnan takia. Luomumunia ollaan syöty jo pitkään, koska niitä menee muutenkin aika vähän. Täällä meidän seudulla kuulemma pyörii ruokarinki, jonka kautta saisi luomukasviksia ym. pitäisi perehtyä tarkemmin. Minä olen ollut ilman lihaa jo melkein 10 vuotta ja lapsetkin syövät paljon kasvis- ja kalaruokaa. Mies on vähän joitakin juttuja vastaan, mutta jos saisin senkin lukemaan tuon kirjan...Lisäaineita ja keinotekoisia makeutusaineita pyritään välttämään, karkit taitavat olla minulle se vaikein juttu! itse olen päässyt hyvin eroon limsoista vihreän teen avulla ja toivon että lapsetkaan eivät niitä oppisi juomaan lainkaan. Välillä kyllä pakko ostaa pullo cokista, mutta aika harvoin. Nämä ovat kyllä sellaisia asioita, joita on hyvä miettiä ja ottaa selvää. Meillä vaihdettu shampoot jo luomuun ja nyt on kosmetiikkaakin jo testissä. Pikkuhiljaa vaihdan kaikki kosmetiikat luomuun, kun valikoimaakin on tosi paljon.

  VastaaPoista
 9. Kirsikka: Minusta onkin mielenkiintoista, että tämä lähti miehestäni. =)
  Asia kerrallaan mennään. RAKASTAN limsaa. Ja Pepsistä luopuminen oli mulle iso juttu! Olen ostanut pienen lasipullon kokista joka viikonloppu. Eihän tuo kovin paha pahe ole, koska olen täysin absolutisti. Aion toistaiseksi nauttia tuon "viikonloppupulloni" hyvin mielin. Ja luopua siitäkin sitten vähitellen. Juhlat on erikseen.
  Lopetan nyt karkkien ostamisen. Aion nauttia niistä juhlien merkeissä ja kun pääsen pari kertaa vuodessa leffaan. RAKASTAN irtokarkkeja ja ne mun pahin paheeni. Eli vähitellen luovun niistäkin. Olen siis vieroittanut itseäni noista jo pidemmän aikaa. En enää viikonloppuisinkaan niitä osta. Mutta suklaapatukan suon itselleni kerran viikossa. =)
  Tän hetkisen omatilanteeni vuoksi en voi ottaa turhaa stressiä tästäkään enkä aio. Hyvin mielin asia kerrallaan edetään.

  VastaaPoista
 10. Käväisepä lääkäri Antti Heikkilän sivuilla. Heikkilällä on PALJON perusteltua asiaa nykymeinigistä liittyen ravintoon (ehdoton luomun puolesta puhuja!), lääketeollisuuteen jne. Meidän perhe jätti vuosi sitten sikainfluenssarokotteenkin ottamatta kuuneltuani Antti Heikkilää eikä kaduta pätkääkään. Nyt raskaana ollessa ei tulisi mielenkään tunkea sitä sontaa elimistööni. Lääketeollisuus vetää ihmisiä kuin pässiä narussa ja ihmiset ovat täysin sokeutuneita hommalle. Meidän perhe on luopunut myös kevyttuotteista, sillä ne ovat kaikkea muuta kuin elimistölle hyväksi... Ja Heinzin luomua löytyy täältäkin.=)

  VastaaPoista
 11. Olen käynyt sivuilla kyllä. =)
  Kevyttuotteet jätin yli puoli vuotta sitten täysin pois ja siirryttiin myös käyttämään voita.
  Opettelen leipomaan nyt enemmän leipää lapsille. (ITse taas pyrin vähentämään viljatuotteita.)
  Me ei todellakaan otettu rokotetta! Eikä kaduta sitten ollenkaan. En luota lääkäreihin sokeasti. Enkä kyllä kehenkään muuhunkaan enää.

  VastaaPoista
 12. Mä olen kanssa paljon nyt pohtinut ravitsemukseen liittyviä asioita, mun elimistö kun on ihan epätasapainossa. Turvpttaa ihan hirveästi, vatsa on kipeä, väsyttää jne. Mulla on laktoosi-intoleranssi todettu vuosia, vuosia sitten.
  Meillä käytetään luomumaitoa, sitä pystyn kypsennettynä syömään, enää en "raakana" pysty sitäkään juomaan. Hassua kyllä, ihan maitotilalta haettu tuore, käsittelemätön maito ei sovi mulle yhtään!
  Kesällä tajusin, että sokeri aiheuttaa ihan valtavat turvotukset mulle. Samoin vehnät jne. Olen tutustunut paljon Paula Heinosen kirjoituksiin ja lukenut ärtyneen paksusuolen oireyhtymästä. Siihen sopisi lääkärinkin mukaan mun vaivat (ja siellä lääkärillä olen rampannut monesti ja erilaisia lääkkeitäkin kokeillut, turhaan).
  Nyt pitäisi vaan karsia kaikki turvotusta aiheuttavat pois, mutta hankalaa se on. Sokeria on ihan hirveästi kaikessa! Tai siis herkuissa :)
  Meillä käytetään nykyisin tosi paljon luomua ja pelkästään täysjyväviljaa. Vehnää käytetään mahdollisimman vähän. Ollaan kokeiltu mm. quinoaa riisin sijaan ja siitä tykätäänkin.
  Mielenkiinnolla seuraan miten teillä muutos vaikuttaa :)

  VastaaPoista
 13. Hei ! Olen huomannut monissa blogeissa jotka ovat tuon kirjan lukeneet tai ylipäätään kuulleet ekaa kertaa mitä luomu on oikeasti että he käyttävät muusta ruuasta sanaa paska (ainakin aluksi kauhistuksissaan). itsekin kyllä käytän sitä koska sitähän se on. luomuna on muuten myös limsaa, karkkia ja suklaata. Valitettavasti pikkupaikkakunnilla luomua on huonohkosti tarjolla. Ja valmiina ei saa mitään vaan karjalanpiirakat ja muut leivonnaiset ja ruuat on tehtävä alusta asti itse. joten luomuilu sopii parhaiten sellaisille jotka viihtyvät keittiössä. Itse en ole puoleen vuoteen ostanut kuin luomua. Mielestäni luomu on kyllä melko kallista ei ehkä perusjutut mutta muut kyllä.

  VastaaPoista
 14. Mäkin olen tuota opusta yksyn mittaan lukenut - ja luomua kogti meilläkin mennään. Karkit ja limsat on helposti jääneet kauppoihin, yksi suuri muutos on myös liha. Koitan ostaa luomua ja kaikki marinoitu jää myös kauppaan.

  VastaaPoista
 15. Veerushka: Mä olen kanssa vähän epäillyt tuota suolihommaa...lääkäri ei vielä siitä puhunut.
  Käytän täysjyvävehnää ja se sopii kyllä mulle. Ruis ei sovi ollenkaan! Se aiheuttaa heti hurjan turvotuksen kera ripulin. (Mut tämä johtuu mun sappihommista, leikattu siis pois eikä ole sen jälkeen ruis sopinut ollenkaan.)
  Sokeria vähennän kyllä. Raakaruokosokeria olen käyttänyt leivontaan jo pidemmän aikaa. Sitä saa edukkaasti LIDL kaupasta. Ja tuo on vielä fairtrade tuote. =)
  Valmiita kakkuja, keksejä ym en osta enää. No, keksejä lapsille juhliin, mutta en muuten.
  Jäätelöt jätetään kanssa nyt pois. Luomujäätelöä saa tuutteina jätskiautosta ja Helsingin jäätelötehtaan jäätelö on aivan huippua! Tuota nautitaan kyllä aina kesäisin. Nam!

  Anonyymi: Juu, järkytyin kyllä monesta ostamastani tuotteesta. huh!
  Mä olen lasten kanssa kotona ja tarkoitus jatkaa tätä keinoin millä hyvänsä. Ja itse tehden säästää ihan hurjasti! Eli uskon että näin se luomukaan ei tule sit lopulta niin kalliiksi. Lähituotteita kannattaa käyttää ja ostaa tuottajalta suoraan jos mahdollista. =) Tuohon pyritään. Täällä seudulla on aikas paljon luomutuotantoa. Oikein hämmästyin tuosta!
  Hyviä nameja kyllä löytyy ja limsaa taitaa tehdä Laitilan panimo. Heidän limsat on kyllä ihan parasta!!! Tuota ajattelin ostaa sit silloin tällöin herkutteluun, sillä limsasta kovin tykkään.
  Minä itse INHOAN ruoanlaittoa. Mutta olen päättänyt oppia rakastamaan sitä. Haluan rakastaa itseäni ja perhettäni. Ja laittamalla heille terveellistä ruokaa, osoitan sitä myös. =)

  VastaaPoista
 16. Mielenkiintoinen aihe, olen itsekin pohtinut paljon ruokaa ja sen koostumusta viime aikoina, ja päättänyt, että jahka pääsen näistä opinnoista eroon (toivottavasti kevään aikana) niin on aikaa keskittyä muuhunkin ja siihen mitä perheeleni syötän.

  Sain mieheltä joululahjaksi leipäkoneen (jota olen jo jonkin aikaa funtsaillut kun ei yksinkertaisesti ole aikaa eikä puhtia leipoa mitään), mutta kohta saadaan meilläkin lisäaineetonta leipää.

  Meillä on myös jäätelökone (tuli huusholliimme miehen mukana) ja sillä saa tosi ihania jäätelöitä ja sorbetteja. Säilyvyys ei ole montaa päivää, mutta ei se kyllä koskaan ole meillä ollut ongelma :D . Sokeriahan niihin tietty tulee, mutta ei mitään säilöntä- tai väriaineita.

  Enemmän pitäisi tehdä itse jotta tietäisi mitä syö.
  Jään mielenkiinnolla odottamaan kokemuksiasi (ja kävin jo varaamassa kirjat kirjastosta :D ).

  nina

  VastaaPoista
 17. Nina: Jäätelökonetta olen ajatellut myös ostaa. Sillä meillä lapset rakastaa jäätelöä enkä halua heidän syövän kaupan kamoja enää pahemmin...
  Leipää teen itse eikä siihen itse asiassa mene kauaa. Äsken just teinä kolme patonkia iltaa ja huomista aamua varten, ja leivoin ison kasan korvapuusteja. Itse en välitä pahemmin pullasta, mutta nämä muut haluaa aina jotain hyvää. Varsinkin mieheni. =)
  No nyt on taas vähäksi aikaa hyvää heille.
  Aion opetella muutamia erilaisia leipiä tekemään, ja kun onnistuu, laitan reseptejä sitten tänne myös, jos muitakin kiinnostaa?
  Mitään gourmet ruokaa mä en koskaan tule laittamaan. Yksinkertaista, helppoa ja terveellistä.

  VastaaPoista
 18. Tanja: Marinoituja juttuja en ole meille ostanutkaan. Enkä oikeastaan punaista lihaa koskaan. Kanaa ja kalaa. Mutta lohikin yllätti, sillä viljellyssä lohessa on VÄRIAINETTA, että kala olisi punaista. Huoh. Ei tarvi sitäkään ostaa. Ja sit taas luonnonlohi on vähän sellainen katoava luonnonvara. No, sitä mutta harvemmin. Tarvii ostaa ahventa ym sit useammin.
  Me aiotaan ostaa luomulammasta jauhelihana Tammisaaresta. Siitä saa kuulemma mielettömiä lihapullia. Mulla vain oma kroppa ei kestä lammasta yhtään, eikä punaista lihaa muutenkaan. Mutta mies tykkää ja lapset. =)

  VastaaPoista
 19. Olen miettinyt näitä ruoka-asioita viime aikoina minäkin, tosin noita opuksia en ole vielä lukenut.

  Meilläkin näkyy luomua enempi ruokapöydässä kuin ennen. Samoin sellainen pilipaliruoka, kuten limsat ja sipsit ovat hävinneet melkein kokonaan. Ovat harvinaista "herkkua". ;)

  VastaaPoista
 20. Minä sain lahjaksi Michael Pollanin Oikean ruuan puolesta. En ole sitä vielä lukenut, mutta nuo jutut mistä kirjoitit on meilläkin arkipäivää.

  Turvotus saattaa helpottaa, kun jättää hiivan pois. Ja valkoisen sokerin.

  VastaaPoista
 21. Mulla myös molemmat kirjat ja ne kyllä avasivat silmäni!Jotenkin sitä on LUOTTANUT elintarvikkeiden valmistajiin, että sitä voi turvallisesti syödä jotain...mutta eipä olekaan ja se pistää niin vihaiseksi. Kummalliseksi on tämä maailma mennyt kun sitä aitoa ruokaa saa etsiä kiven alta!

  VastaaPoista
 22. Kiitos kirjavinkistä! Musta tuntuu, että se on munkin hankittava, sillä aihe kiinnostaa minuakin kovasti.

  Vanhemmillani oli ennen lehmiä ja meiltä haki useampi perhe maitoa omalla kannullansa. Jotkut hakivat sitä sen takia kun mitkään muut maidot eivät sopineet, kaikkien motivaatiota en kuitenkaan muista. Minä olen lapsuuteni ja nuoruuteni ravinnossa saanut syödä paljon oman maan tuotteita ja ruoka valmistettiin silloin lähes aina itse alusta loppuun. Lääkäri kysyi kouluunmenotarkastuksessa äidiltäni että olemmeko juuri paikkakunnalle muuttaneet, kun minulla ei ollut mitään lääkärikäyntejä merkittynä. Eli aika terve olin ollut, varmaan osaksi juuri ravintoni takia.

  Nyt me hommataan kananmunat lähikanalan vapaita kanoilta ja luomulihaa haetaan paikallisen ylämaankarjan kasvattajalta. Parasta luomua ja lähiruokaa ovat kuitenkin mielestäni meidän oman maan perunat, sipulit, punajuuret, porkkanat, marjat yms. Valitttavan paljon tulee silti käytettyä eineksiä ja kaikkea "paskaa", kiireeseen nojaten. Mutta kiitos herätyksestä aiheeseen! Täytyy skarpata!

  VastaaPoista
 23. Jonna: Tarviikin ottaa tuo kirjavinkki talteen. Jos vaikka seuraavaksi lukisin sen. =)
  Tämä juttu on sen verran tärkeä, että tähän on hyvä panostaa! Eikä tämä ole hetken innostus. Tästä se alkaa, vähitellen meidänkin parempi elämä. Toivon että mun olo paranee!!!
  Juuri otettu niin monia verikokeita eikä mikään ole huonosti. Ei lääkäri osaa sanoa mikä mua vaivaa...pakko se on itse sit löytää syy.

  Kati: Omat perunat ym on kyllä ihana juttu! Me eiotaan laittaa pieni kasvimaa tuohon pihalle varmaan vuoden päästä. Perunaa ja porkkanaa. Ja ostetaan nyt kesällä marjapuskia ja istutetaan. Omenat saadaan nyt sit omasta pihasta ja puristetaan niistä sitten mehua.
  Haaveena joskus ihan maalle muutto, ehkä tulevaisuudessa?

  VastaaPoista
 24. Hyvä että tätä kautta sain taas muistutuksen: meillähän on tuo Ahlmanin tila vieressä, eli saadaan sieltä suoraan munat ja maito! Saadaan myös juustot, viljat, lihat ym, ym. Tuohon maitojuttuun aionkin nyt tarttua, koska vanhimmalla pojallamme on epäilty nyt laktoosi- juttua, mutta tietyistä syistä en oikein usko, että olisi sitä, vaan juurikin tuota maidon käsittelystä johtuvaa sietämättömyyttä. Nää on hyviä juttuja, kiitos:)
  Minä olisin ihan innolla siirtymässä kokonaan tähän linjaan, mutta mies on ihan onneton jästipää! Pakkoluetan varmaan noi kirjat sillä!

  VastaaPoista
 25. Kiitti kirjavinkistä! Aijon ehdottomasti lukea tuon!

  VastaaPoista
 26. Nyt oli kyllä todella mielenkiintoinen aihe!Pakko myös käydä kirjastosta hakemassa kirjat.Meillä nuorempi lapsi 1v6kk ei siedä maitoa,huutaa ja raivoaa yöt ja päivisin olisi vain sylissäni.Aloin antamaan kauramaitoa ja niin tuli pojasta normaali,mutta täytyypä koittaa tuota luomu maitoa mitä hänen maha siitä sanoo.Meillä siis myös jonkin sortin suolisto ongelma koska muuten ei mitään näkyvää näy.Eikä kasva1,6 neuvolassa oli reilu 9kg ja 79cm pitkä.Huono tuulinen lapsi vaan! Ja testeissähän tämä ei edes näy.Vaikka meillä ei syödä luomua niin koitan silti kaupassa katsoa ettei olisi lisäaineita yms...Meillä isompi lapsi on tosi huono syömään marjoja/kasviksia samoin mies.Tietenkin olisi kiva syödä terveellisesti,mutta,mutta.... :)Vehnää meillä ei syödä juuri ollenkaan,makaronit sun muut ostetaan tummina...Mutta ehkä tämän kirjan myötä....Kerro ehdottomasti lisää!

  VastaaPoista
 27. Mua kiinnostaa nämät samat asiat. Olen näistä kirjoistakin ennen kuullut, mutta nyt sun suositusten perusteella kävin naputtelemassa kirjastoon varaukset molemmista :) Noin 200 varausta oli kummassakin, kirjojakin onneksi useampi kymmenen, mutta saattaa silti hetki mennä ennenkuin saan ne käsiini ;)

  VastaaPoista
 28. '  Onhan se ihan järkeen käypää, että mitä luomumpaa ruoka on, sitä parempaa se on elimistölle ja sitä kautta vaikuttaa positiivisesti ihan jokapäiväiseen elämäämme. toivottavasti saatte "hyvää tulosta" luomuruokaan siirtymisestä.

  tuosta vain tuli mieleen ,kun joku mainosti a.heikkilää ja sitä, ettei lääkäreitä kannate uskoa jne. itse olen näitä keskusteluja monta vuotta seuranneena sitä mieltä myös, että ei myöskään a.heikkilän kaikkia sanoja kannate ottaa ainoana totuutena. tuntuu, että kun hän pääsi joitain vuosia sitten pinnalle, ihmiset on valmiita uskomaan mitä tahansa, mitä hän sanoo ja ihan vain sen takia, että hän puhuu eriä, mitä ns. viralliset suositukset.

  meidän perheessä alkoi uusi aika, kun aloimme kiinnittää huomiota ruuan GI-arvoihin. esim. peruna, vaalea jauho ja sokeri jäivät lähes kokonaan pois, porkkanoita ei enää keitetä, syödään vain raasteena tai kokonaisena, leipänä ainoastaan täysjyvää tai ruista ym. oma olo on parantunut huomattavasti, ei mitään vatsan pöhötystä tai ähkyä oloa ja plussana päälle tulee painon pudotusta ihan itsestään. :)

  -jossu

  VastaaPoista
 29. Jossu: En mä kyllä usko Heikkilääkään sokeasti. Sillä paljon tosi hyviä juttuja, mutta jotkut aika extremeä...
  Vähitellen kuulostellen ja tehden niin, että olo paranee, ilman että stressaamme asiaa tai joudumme konkurssiin. =)
  GI arvot on kyllä kanssa hyvä seuranta-arvo.
  Teollisia makeutusaineita mä vaan en enää suustani laita alas, enkä kevyttuotteita muutenkaan. Ne sisältää hurjia aineita. En halua enää syödä aineita, joiden kemiallisia yhdisteitä en osaa lausua saati sit muistaisin niitä tai ymmärtäisin niitä.

  VastaaPoista
 30. Kiitos Lidlin sokerivinkistä! Vastineeksi vinkkaan oman viikon herkkuni eli pirkan luomu-tumma-rouheinen-suklaan, joka on omaan makuuni mahtavaa. Olen lukenut sen verran valikoiden ravitsemussuosituksia, että tuon pitäisi niiden mukaan olla vallan terveellistä!

  terveisin sivuillesi jo toistamiseen eksynyt

  VastaaPoista
 31. M-K: Kiitos tuosta vinkistä. Tarviikin viikon päästä namipäivänä kokeilla tuota. =)
  Se Lidl raakaruokosokeri on tosi hyvää ja yli puolet halvempaa kuin muualla. Ostan sitä aina 10 pussia kerralla, niin riittää varmasti aina leipomiseen joksikin aikaa. =) Nyt tarviikin muistaa käydä täydentämässä varasto, koska alkaa loppumaan.

  VastaaPoista
 32. Mun piti palata tänne vielä, kun jäin pohtimaan luomumaidon ja tavallisen eroa.
  Eli siis, ymmärrän kyllä, että luomumaitoa tuottavat lehmät syövät luomurehua, mutta miten luomumaito konkreettisesti eroaa tavallisesta?

  VastaaPoista
 33. Tanja: Sitä ei ole HOMOGENOITU ollenkaan. Mutta on pastöroitu. Eli tuo homogenointi aiheuttaa monelle sen "laktoosi-intoleranssin" tai vastaavat oireet.
  Mä esim. en meinannut kestää laktoositontakaan maitoa enää. Ja olen kärsinyt tästä 6v iästä asti. Aina MAALLA ollessani join lapsena maitoa suoraan lehmästä. Eikä ollut mitään oireita, ikinä!
  Ja nyt kun siirryin luomumaitoon sama tilanne, EI OIREITA.
  Tuo luomumaito sopinut monelle lapselle joilla hurjia allergioita, ruoan imeytymisongelmia ym. Monen lapsen tilanne korjaantunut kun jätetty tavallinen maito pois.
  Tietty maitotuotteita ilman voisi olla, mutta itse satun tykkäämään hurjasti maidosta.

  VastaaPoista
 34. mörbygårdilta saa luomulihaa suoraan tilalta, noin 15-20min. ajomatka tammisaaren keskustasta. www.morby.fi

  VastaaPoista
 35. Anonyymi: Kiitos tuosta! Tarviikin piipahtaa siellä vaikka heti ensi viikolla tutustumassa tarjontaan.

  VastaaPoista

Kiva kun piipahdit ja jätit viestin, ilahduttaa aina.
Positiivisuus tarttuu, samoin negatiivisuus.
Haluan blogissani tuoda hyvää mieltä, myös sinulle.